Leiderschap vanuit ontspanning of druk?
vakantiereeks leiderschap vanuit ontspanning of druk

Heb je genoten van de vakantie, een periode waar tijd en verplichtingen geen rol speelden? Je hoofd komt tot rust en je omgeving voelt intenser aan. Dit gevoel wil je vast meenemen in je dagelijks leven, zelfs als verantwoordelijkheden terugkeren. Innerlijke rust blijft de basis voor effectief leiderschap. Ontspanning helpt je intuïtief te handelen, wat je creativiteit en besluitvaardigheid versterkt.

 

De oorzaak van druk

Druk komt niet per se door het werk zelf, het wordt veroorzaakt door onderliggende gedachten en angsten. Meestal gebeurt dat onbewust. Elke vorm van fysieke spanning, zoals fronsen of gespannen schouders, kan een signaal zijn van een onderliggende aanname die opspeelt. Het is de kunst die fysieke signalen te leren herkennen. Hol niet door, maar neem een kort moment om te reflecteren. Welke gedachten spelen er op? Wat geloof je op dit moment over de situatie, de ander en van daaruit over jezelf, dat blijkbaar spanning oproept? Soms is het even zoeken om de onderliggende overtuiging te vinden. Het gaat om iets dat je onbewust gelooft over jezelf, dat niet helpend is.

 

Zelfreflectie als oplossing

Vraag jezelf af: “Wie zou ik zijn zonder deze gedachte?” Het is namelijk niet waar, het is maar een gedachte die je ooit gevormd hebt. Je weet nu dat de druk die je ervaart niet ontstaat door wat er in de omgeving gebeurt, maar door de overtuiging die dit bij je oproept. Een overtuiging over hoe jij of het leven zou moeten zijn. Het leven is echter niet zo maakbaar. Accepteer dat niet alles te sturen is, dat geeft direct meer ontspanning en speelruimte. Door deze acceptatie ga je beter om met onverwachte situaties en behoud je een gevoel van kalmte. Dit helpt juist om beter te presteren, zowel professioneel als persoonlijk.

 

vakantiereeks leiderschap vanuit ontspanning of druk

Leiderschap en ontspanning

Effectief leiderschap ontstaat als je verantwoordelijkheid kunt nemen vanuit ontspanning. Ontspannen leiders luisteren beter, tonen empathie en inspireren. Dit creëert een werkomgeving waarin teamleden zich veilig en gewaardeerd voelen. Hierdoor nemen ze zelf ook meer verantwoordelijkheid en dragen ze bij aan gezamenlijke doelen. Een leider die vanuit ontspanning opereert, straalt vertrouwen uit en neemt weloverwogen beslissingen. Investeren in persoonlijke rust en balans is dus essentieel voor sterk, intuïtief leiderschap.

 

Zelfreflectie en keuzes maken

Het behouden van het vakantiegevoel in je dagelijks leven vraagt om bewuste keuzes en zelfreflectie. Enerzijds door spanningssignalen steeds sneller te herkennen en je bewust te worden van je onderliggende overtuigingen. Door de overtuiging te herkennen en minder waar te maken, worden situaties die je nu als negatief ervaart steeds minder beladen.

Anderzijds helpt het om dagelijkse momenten in te bouwen om stil te staan bij waar je dankbaar voor bent. Zo voedt je de aandacht voor wat er allemaal wél is. De neiging om overal grip op te moeten houden wordt dan ook milder. Momentjes voor jezelf zijn dus cruciaal. Vind een goed evenwicht tussen inspanning en rust. Dit leidt tot meer veerkracht en een positievere mindset, wat zowel je persoonlijke als professionele leven ten goede komt. Het integreren van vakantie-lichtheid kan je helpen om gelukkiger en productiever te zijn, zelfs te midden van drukte en verplichtingen.

 

Ben je benieuwd naar meer tips? Lees dan het vorige artikel: Open of naakt? Dit is wat openstaan met je doet! en het volgende artikel: Werkstress? Count your blessings! in deze vakantiereeks!


Meer effect met ontspannen, intuïtief leiderschap: 

Download de kernwandeling om in 20 minuten van druk naar een heldere focus te gaan.

Start dit najaar in een van onze leiderschapsprogramma’s en ontdek hoe ontspannen alertheid leidt tot een scherpe intuïtie, betere besluiten en meer draagvlak. Overleg wat bij jou past.

Of plan direct een kennismakingsgesprek in mijn agenda.

Jolien helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker. Naast haar bedrijf Kernzaken, werkt zij als partner bij Het Geweten van Toezicht en 51°Noord en is ze als gastdocent Intuitief Leiderschap verbonden aan diverse leiderschapsprogramma’s op Business University Nyenrode.

Jolien Slavenburg

Leave a reply