Open of naakt? Dit is wat openstaan met je doet!
vakantiereeks open of naakt?

Tijdens vakantie laten we vaak spanning los, waardoor je merkt dat je ook meer open wordt naar je omgeving. Dit zorgt ervoor dat je zaken intenser beleeft en meer geniet van de mooie momenten.

Na een vakantie kan die openheid ook kwetsbaar aanvoelen. Ineens moet je weer van alles, en omdat er minder ‘tussen staat’, kun je je eerder uit het veld geslagen voelen of overprikkeld raken. Frustratie of teleurstelling ligt dan op de loer. Toch is het jammer om gelijk je werkjas weer aan te trekken. Juist door meer open te staan, ontstaan de meest impactvolle gesprekken en krijgen nieuwe denkwijzen de ruimte.

 

Lichter en meer open op de werkvloer

Als door die “naaktheid”, die openheid, een tegenslag meer binnenkomt, kan de neiging om je weer af te schermen direct optreden. Dat gevoel is niet lekker en vaak zijn we bang daardoor onprofessioneel te reageren. Maar je kunt die geraaktheid er ook even laten zijn. Juist in de dualiteit van alledag zit onze menselijke uitdaging. Soms voelen we ons vrij en krachtig, en een ander moment laten we ons leiden door de reactie van anderen die normen triggeren over hoe we zouden moeten zijn. Of overtuigingen over wat er moet gebeuren om geslaagd en gelukkig te zijn. Om van dat ongenoegen af te komen ga je misschien extra hard werken, of de omstandigheden of anderen de schuld geven. Hoe brengen we hier wat ‘vakantie-lichtheid’ in?

 

vakantiereeks open of naakt

Tip: Beleef en accepteer je emoties

In het algemeen reageren we als volgt op ‘negatieve’ gevoelens:

  • Bekritiserend (ik dacht dat ik dat nu wel gehad had).
  • Ze niet willen voelen of acuut willen veranderen.
  • We willen ze verklaren en maken er daarmee een verhaal van.

Mijn persoonlijke uitdaging is om ook in het dagelijks leven alles wat er is langs te laten komen zoals het is. Ik probeer meer open te staan. Dat ruime gevoel, vrede en geluk, maar ook die emoties die ik niet plezierig vind. Als je ze simpelweg de ruimte geeft, bereid bent ze te voelen en gewoon verder te gaan, komen en gaan ze zoals het weer. Die ander merkt jouw “naaktheid” dan niet eens op. Hoe beter het me lukt om vriendelijk met mijn gevoelens om te gaan, hoe beter ik hetzelfde kan doen met de emoties van mijn omgeving. Wel zo plezierig toch?

 

Vertrouwen en creativiteit

Door ruimte te geven aan zowel positieve als negatieve emoties, behoud je de voordelen van het vakantiegevoel in je dagelijks leven. Dit vraagt om het herkennen en accepteren van je gevoelens zonder ze te beoordelen. Leiderschap dat gebaseerd is op deze openheid en kwetsbaarheid bevordert een cultuur van vertrouwen en innovatie binnen je team. Het is door deze balans tussen zelfzorg en verantwoordelijkheid dat je zowel persoonlijk als professioneel floreert.

 

Ben je benieuwd naar meer tips? Lees dan het vorige artikel: Leiden met een vakantiegevoel: dit is hoe! en het volgende artikel: Leiderschap vanuit ontspanning of druk? in deze vakantiereeks!


 

Download ook dit handzame e-boekje voor praktische tips over intuïtief leiderschap.

Jolien helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker en directeur van Kernzaken. Daarnaast is zij docent en executive coach op Business University Nyenrode.

Jolien

Leave a reply