Leiden met een vakantiegevoel: dit is hoe!
vakantiereeks leiden met een vakantiegevoel

Ook jij kent beslist dat bijzondere vakantiegevoel! De lichtheid die vanzelf ontstaat wanneer tijd en “moeten” geen factoren zijn. De kracht van vakantie is dat je beter stilstaat bij wat jou voedt, waar jij van geniet en daar ook vorm aan geeft.

Misschien vind je dat ook op vakantie lastig om te doen. Het kan zijn dat je graag de controle houdt over hoe de zaken lopen (controlestand), of dat je juist te druk bezig bent met het naar de zin maken van de mensen om je heen, waardoor je je eigen behoeften vergeet (weggeefstand). In dat geval helpen de tips in ons vorige artikel je verder!

 

Wat voedt jou op vakantie?

Mijn ziel wordt gevoed tijdens een zeilvakantie op de Waddenzee. Het geluk van zon en wind op mijn huid, het kleurenspel, de uitgestrektheid van het landschap en de geluiden van het water en de vogels. Maar ook doordat mijn geliefden om me heen zijn. En door actief bezig te zijn; met stevige wind achter het roer, bezig met de zeilen van de boot. Of door te zwemmen, te zwerven over een drooggevallen zandplaat of te fietsen op een waddeneiland. Ik laad ook op door de stilte. Of dit nu tijdens een lange tocht is, mediterend op een stil plekje in het groen of lekker onderuit met een mooi boek.

 

Hoe neem je dat mee naar huis?

Waarschijnlijk heb je, net als ik, het verlangen om dat gemak, die lichtheid, mee te nemen in je dagelijks leven. Als tijd, afspraken en verwachtingen weer een rol spelen zijn, wordt dat toch vaak lastiger. Je wil blijven genieten van die kleine dagelijkse geluksmomenten en wegblijven uit de prestatiedruk. Toch is het een hele kunst om te aanvaarden dat niet alles te sturen is en dingen lopen zoals ze lopen. Door er steeds even uit te stappen en iets te doen wat voedend is,  wordt dat makkelijker.

Als mensen je een week na terugkomst vragen: “Hoe was je vakantie?” en je zegt: “Oh dat voelt al heel ver weg!”, dan gaat er iets mis. Hoe voed jij jezelf als je weer in de drukte zit? Zodat je daarmee beter voor jezelf en anderen zorgt?

 

vakantiereeks leiden met een vakantiegevoel

Tip! Doe elke dag iets dat je fijn vindt en je ziel voedt

Iets doen wat niet persé nuttig is, werkt enorm heilzaam. Op vakantie vinden we het vanzelfsprekend om van die kleine dingen een feestje te maken.  Blijf dat doen! Of dat nou zingen is in de auto, een mooie podcast of prachtig nummer luisteren. Of even de natuur in, fysiek bezig zijn zonder prestatiedruk. Maar ook een onverwachte avond met vrienden kan je direct terugbrengen in dat losse gevoel. Doe wat helpt je om jezelf geestelijk en fysiek te voeden. Al is het maar 10 minuten per dag, sla het nooit over!

 

Hoe vakantie jouw leiderschap beïnvloedt

De kunst om het vakantiegevoel in je dagelijks leven te integreren is ook een waardevolle leiderschapsvaardigheid. Als leider is het essentieel om momenten van rust en reflectie in te bouwen, zodat je niet alleen beter voor jezelf zorgt, maar ook een inspirerend voorbeeld bent voor je team. Leiderschap draait om balans vinden tussen drukte en ontspanning, controle en loslaten. Door dagelijks even de tijd te nemen om jezelf te voeden, geef je leiding met meer helderheid, energie en empathie. Dit draagt niet alleen bij aan jouw welzijn, maar ook aan de creativiteit en productiviteit van jouw team.

 

Gelijk werk van maken?

Versterk je intuïtie: zou jij jouw vakantiegevoel mee willen nemen in jouw werk als leider, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Volg dan de cursus Introductie Intuïtief Leiderschap (goud).

Al wandelend terug bij jezelf komen Fysiek bezig zijn, natuurbeleving en verstilling combineren? Download hier de audio met een kernwandeling van 20 minuten. Ideaal voor tijdens de (lunch)pauze, om daarna weer fris en ontspannen aan de slag te gaan.

 

Ben je benieuwd naar meer tips? Lees dan het vorige artikel: Hoe ga jij de vakantie in? en het volgende artikel: Open of naakt? Dit is wat openstaan met je doet! in deze vakantiereeks!

Jolien helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker. Naast eigenaar van Kernzaken, is zij partner bij Het Geweten van Toezicht en 51°Noord . Zij is tevens als gastdocent Intuïtief Leiderschap verbonden aan diverse leiderschapsprogramma’s op Business University Nyenrode.

 


Vanuit pure, intrinsieke rust leven en leidinggeven?

Vraag een kennismakingsgesprek aan om samen stil te staan bij wat jou daarin het beste kan passen. Plan alvast een gesprek in mijn agenda.

Jolien Slavenburg