Hoe ga jij de vakantie in?

hoe ga jij de vakantie in vakantiereeks

Een ontspannen vakantie is niet alleen fijn en belangrijk voor jezelf. Het is ook cruciaal voor effectief leiderschap. Tijdens een vakantie kun je afstand nemen van dagelijkse stressoren, wat helpt om helder te denken en straks weer de juiste strategische beslissingen te nemen.

 

Hoe ga jij de vakantie in?

Toch kan ontspannen op vakantie lastig zijn, zeker als de periode daarvoor stressvol is geweest. Hoe voorkom je dat je de neigingen die bij jou opspelen onder druk volop meeneemt op vakantie? Herken in dit artikel welke mechanismen bij jou aanstaan en creëer ontspanning na een hectische periode, zodat je je batterij weer oplaadt.

 

Herken jouw controle- of “weggeef”-stand

Je houd graag grip op zaken, dan heb je het tenminste in de hand. Terwijl je nog wat laatste mailtjes wegwerkt en zaken regelt, manage je ook je gezin om goed op reis te gaan. Je checkt meerdere keren of de juiste dingen zijn ingepakt, alle reisdocumenten op orde zijn, het huis goed achtergelaten en de reis efficiënt gepland. Je partner of reisgenoot begint zich stilletjes of luidruchtig te storen aan jouw micromanagement.

Ook op reis neem je graag het voortouw. Je plant graag de activiteiten, liefst voor alle gezinsleden. Zo weet je zeker dat de dingen die jij belangrijk vindt ook gedaan worden. (‘Nu we hier toch zijn, gaan we ook nog even…’). Als dingen niet lopen zoals jij ze het beste vindt, kun je kritisch uit de hoek komen. Herkenbaar? Dan sta jij, ook op vakantie, nog vol in de controlestand.

Maar misschien ziet het er voor jou eerder zo uit: Je bent hartstikke druk, zowel met de voorbereidingen voor de reis, als om de boel goed achter te laten voor de thuisblijvers en medewerkers op kantoor. Je helpt daarbij iedereen zo veel je kan.

Op vakantie is het voor jou het allerbelangrijkste dat iedereen het naar zijn zin heeft. Je faciliteert je gezin/reisgenoten zoveel mogelijk in hun behoeften. Activiteiten moeten voor iedereen goed voelen. Soms moet je je in bochten wringen om aan alle tegengestelde wensen tegemoet te komen. Maar ja, dat hoort erbij toch? Je eigen behoeften? Welke zijn dat eigenlijk? Als iedereen ok is, ben ik dat toch ook?

Herkenbaar? Dan zit jij, ook op vakantie, nog in de “weggeef stand”.

 

Hardnekkige mechanismen

Periodes van stress versterken overlevingsmechanismen. Je schiet in een voorkeursrol die je al van jongs af aan kent. En die gaan dan ook lekker mee op vakantie. Je mechanismen komen voort uit goede bedoelingen en een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Je wilt dat alles goed verloopt voor je familie, organisatie, team of klanten.

Maar deze rollen – zoals jouw perfectionist, controleur, pusher, pleaser of innerlijke criticus – zorgen natuurlijk ook voor onrust. Daarom is het handig deze rollen te herkennen en los te laten. Als je hier in een rustige periode mee experimenteert, wordt het ook makkelijker om straks op de werkvloer te herkennen wanneer deze mechanismen het weer overnemen.

 

vakantiereeks hoe ga jij de vakantie in

Vakantietips:

  1. Herken jouw mechanismen: Neem de tijd om je bewust te worden van je neigingen. Observeer zonder oordeel hoe je reageert op situaties. Glimlach erom, ook als anderen je erop attenderen. Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Neem steeds een momentje om dieper te ademen. Dan kun je eerder je neigingen loslaten en ontspannen.
  2. Observeer je gedachten en gevoel: Wat gebeurt er als je geen gehoor geeft aan jouw mechanisme? Waarschijnlijk roept dit direct onrust of schuldgevoel op. Het is de kunst om die maar even te verduren. Door simpelweg te erkennen wat er in je omgaat, voorkom je dat je in een automatische overlevingsstand schiet. Dit vermindert innerlijke spanning en bevordert rust.
  3. Even alleen zijn: Neem bewust tijd voor jezelf, weg van alle afleidingen en verplichtingen. Dit kan een wandeling zijn, mediteren, of gewoon rustig zitten met een boek. Door regelmatig momenten van alleen zijn in te bouwen, kun je je eigen energie opladen en kom je dichter bij je eigen behoeftes. Dit helpt je om beter voor jezelf te zorgen, waardoor je er ook meer voor anderen kunt zijn. Jij en zij krijgen een leukere versie van jou.

 

Leiderschap vanuit ontspanning

Hoe beter je afstand kunt nemen van dagelijkse stressoren, met hoe meer creativiteit en helderheid je straks weer aan het werk gaat.

Daarnaast stelt vakantie je in staat om je zelfbewustzijn te vergroten, waardoor je je eigen valkuilen en stressreacties beter leert herkennen en beheersen. Dit verhoogde zelfinzicht en de hernieuwde energie verbeteren niet alleen je eigen welzijn, maar hebben ook een positieve invloed op je team. Wanneer je als leider vanuit ontspanning opereert, creëer je een werkomgeving waarin teamleden weten wat er van ze verwacht wordt en waarin zij zich veilig en gesteund voelen als mens. Inmiddels weten we dat dit de belangrijkste factoren zijn voor betere samenwerking en hogere productiviteit. Kortom, een goede vakantie draagt direct bij aan je vermogen om effectief en inspirerend leiding te geven.

Wil jij direct aan de slag met de tips in dit artikel? Vraag dan de Kerndag in de Natuur aan. Wij sturen jou dan zo snel mogelijk het pakket op, zodat deze nog mee kan in jouw reiskoffer!

 

Ben je benieuwd naar meer tips? Lees dan het volgende artikel: Leiden met een vakantiegevoel: dit is hoe! in deze vakantiereeks!

 

Jolien helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker. Naast haar bedrijf Kernzaken, werkt zij als partner bij Het Geweten van Toezicht en 51°Noord en is ze als gastdocent Intuitief Leiderschap verbonden aan diverse leiderschapsprogramma’s op Business University Nyenrode.

 

Ontdekken hoe je vanuit pure, intrinsieke rust kunt leven en leidinggeven? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan om die vrijheid na je vakantie bij je te blijven dragen. Je kunt de afspraak ook direct in mijn agenda plannen.

Check ook de agenda voor ons aanbod van dit najaar.

Jolien Slavenburg