Intuïtief Leiderschap: De sleutel tot succes in een VUCA-wereld

In een recent artikel in het Financieel Dagblad pleit de Zweedse filantroop en ondernemer Tomas Björkman voor een nieuw soort leiderschap dat verder gaat dan alleen kennis en analytische vaardigheden. Björkman, oprichter van de Ekskäret Foundation en auteur van diverse businessboeken, benadrukt het belang van persoonlijke ontwikkeling en reflectie, vooral in onze snel veranderende VUCA-wereld (volatility, uncertainty, complexity, ambiguity).

De beperkingen van traditionele leiderschapstrainingen

Björkman stelt dat traditionele leiderschapstrainingen niet voldoende zijn om de benodigde diepgang en vaardigheden te ontwikkelen. Dit sluit aan bij de visie van Kernzaken. Wij hebben ons gespecialiseerd in intuïtief leiderschap, een benadering die verder gaat dan de gebruikelijke strategische en intellectuele vaardigheden.

 

Intuïtief Leiderschap: De Sleutel tot Succes in een VUCA-wereld

De illusie van rationele besluitvorming

We leven nog steeds in de illusie dat we in staat zijn goed afgewogen besluiten te nemen vanuit onze ratio en intellectuele vaardigheden. Uit talrijk onderzoek blijkt echter dat we 95% van onze besluiten onbewust nemen en daarna de rationele redenen erbij geven waarom dit een goed besluit is. Dit maakt dus duidelijk dat het goed leren benutten van intuïtie cruciaal is voor effectief leiderschap.

Intuïtief Leiderschap: Wat is het en waarom is het nodig?

Intuïtief leiderschap draait om het benutten van je innerlijke wijsheid om richting te geven aan je organisatie en je leven. Want: in een wereld waar beslissingen grote gevolgen kunnen hebben voor mensenlevens, milieukwesties, en internationale relaties, is het cruciaal dat leiders niet alleen rationeel maar ook intuïtief kunnen handelen. Wanneer je als leider je intuïtieve intelligentie versterkt, kun je sneller zien wat er speelt en durf je te kiezen, zelfs in de meest complexe situaties. Het gaat dus om het ontwikkelen van een dieper begrip van jezelf en je omgeving, zodat je beslissingen kunt nemen die goed zijn voor het grotere geheel en de langere termijn.

Het belang van reflectie en collectieve wijsheid

Om zaken goed te overdenken, te reflecteren en vanuit verschillende perspectieven te bekijken is rust en ruimte nodig. Dit gaat hand in hand met het goed leren benutten van de persoonlijke en collectieve wijsheid in de organisatie. Deze combinatie is belangrijk, want alleen zo kunnen leiders effectieve en duurzame besluiten nemen die bijdragen aan een betere wereld. 

Het belang van intuïtieve intelligentie

De sleutel tot succesvol leiderschap in een VUCA-wereld ligt in het verankeren van intuïtie in je dagelijkse praktijk. Intuïtieve intelligentie stelt je in staat om het grotere geheel te overzien en jouw rol daarin te begrijpen. Dit is iets wat niet in een paar dagen geleerd kan worden, maar waar langdurige training en ontwikkeling voor nodig is. Onze intuïtieve leiderschapsprogramma’s zijn ontworpen om talentvolle en visierijke leiders te helpen hun intuïtie te versterken en te verankeren in hun leiderschap. Hierdoor kunnen zij meer impact genereren en bijdragen aan een betere wereld voor iedereen.

De toekomst van intuïtief leiderschap

In de nabije toekomst zal  intuïtie een integraal onderdeel zijn van besluitvorming in boardrooms door heel Nederland. De vraag “Wat zegt je intuïtie hierover?” zal net zo normaal zijn als het analyseren van een spreadsheet. We zijn ervan overtuigd dat het functionele gebruik van intuïtie de komende jaren breed ingezet zal worden in organisaties. Dit zal niet alleen bijdragen aan betere beslissingen, maar ook aan een meer holistische en duurzame benadering van leiderschap.

 


 

Ben jij klaar voor Intuïtief Meesterschap?

Kernzaken bestaat 10 jaar en was het eerste bureau in Europa dat intuïtief leiderschapsprogramma’s ontwikkelde als antwoord op de complexiteit en onvoorspelbaarheid waarvoor hedendaagse leiders zich gesteld zien. Onze missie is om leiders bij hun kern te brengen, zodat ze, ook in deze tijd, hun rust en vertrouwen bewaren en helder voor ogen hebben wat hen te doen staat.

In september beginnen we met de individuele leiderschap-assessments als start van de leergang Intuïtief Meesterschap (editie 13). De eerste groepsmodule is in februari 2025.

Wat kun je verwachten: Ontdek hoe deze leergang je leiderschap kan transformeren en welke concrete voordelen het biedt. Je kunt hier de brochure downloaden.

Neem de volgende stap: Plan gerust een inspiratiegesprek in om te onderzoeken of je klaar bent voor deze sprong of dat we je met een kleine stap verder kunnen helpen.

Dat kan in mijn agenda via deze link.

We kijken ernaar uit om samen met jou aan dit transformatieve avontuur te beginnen!

 

Jolien helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker. Naast haar bedrijf Kernzaken, werkt zij als partner bij Het Geweten van Toezicht en 51°Noord en is ze als gastdocent Intuïtief Leiderschap verbonden aan diverse leiderschapsprogramma’s op Business University Nyenrode.

Anouk

Leave a reply