Ben jij een leidinggevende die het ánders wil doen?

Voel jij aan alles dat je niet alleen je hoofd, maar ook je hart en intuïtie mee wilt nemen in je werk? Omdat je gelooft dat dit niet alleen prettig is voor jezelf en je omgeving, maar ook hard nodig is om samen verder te komen en sturing te geven aan de toekomst?

Als ik deze vragen stel tijdens mijn lezingen over de rol van intuïtie in het nieuwe leiderschap, krijg ik vaak deze reactie: “Jazeker, maar helaas kan dat niet in onze organisatie. Ingevingen en gevoel bespreekbaar maken is bij ons “not done”. Als ik als leidinggevende iets zeg moet ik het op zijn minst kunnen onderbouwen met feiten en cijfers. Nee, dat deel van mezelf laat ik maar liever thuis. En ik zie bij anderen hetzelfde.”

Het verlangen naar een andere manier van werken groeit. 

De afgelopen jaren mocht ik veel deelnemers begeleiden om ook de intuïtie een volwaardige plek te geven in hun leiderschap. Omdat het besef groeit dat je daarmee completer wordt. Best een stoere keuze als je in een werkomgeving zit, waarin dit type leiderschap veelal als zweverig wordt gezien.
Door dit pad te volgen worden deelnemers steeds meer hun ontspannen zelf. Thuis en op het werk. Varen op je innerlijk kompas helpt leidinggevenden om in de snelheid wijze managementbesluiten te nemen. Draagvlak creëren blijkt ineens veel makkelijker omdat je congruenter en daardoor betrouwbaarder bent. En je wordt vaker een bron van inspiratie voor anderen, die nog meer vanuit authenticiteit willen handelen.

Maak als leidinggevende het verschil 

Velen die deze route naar meer bewustzijn maken, merken hoezeer zij juist in hun traditionele organisatie het verschil kunnen maken. Of dat nu in een grote corporate, ziekenhuis of universiteit is. Niet alleen omdat ze meer zichzelf zijn en helderder zijn naar anderen, maar ook omdat ze de creatieve intuïtie van zichzelf en hun medewerkers durven te benutten. En zo tot meer innovatieve oplossingen komen die vaak broodnodig zijn in de organisatie. Dat geeft pas echt voldoening. Het werk voelt (weer) als het leveren van een wezenlijke bijdrage, of het nu vanuit een sleutelpositie is of vanaf de zijlijn.

Voor sommige deelnemers blijkt de te overbruggen kloof in hun organisatie toch te hoog. Vaak vinden zij in een nieuwe omgeving meer vruchtbare bodem om hun intuïtieve vaardigheden en daadkracht in te zetten en daar het verschil te maken. Een nieuwe plek die aansluit als een fijn zittende jas. Hoe zo’n pad loopt is niet vooraf te voorspellen. Wel dat iedere weg begint bij jezelf, met het zetten van één simpele stap. En dat spiegels en feedback je als persoon altijd verder brengen in je persoonlijke groei én als leidinggevende.

Wat wordt jouw volgende stap?

Plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek in. In een gesprek van 30 minuten vertalen we jouw leiderschapsvragen van dit moment naar heldere doelen en acties: Plan een gesprek

Bekijk hier ook onze leiderschapsprogramma’s van dit jaar.

Jolien helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker en directeur van Kernzaken en partner bij Het Geweten van Toezicht en 51 graden Noord. Daarnaast is zij docent in verschillende leiderschapsprogramma’s op Business University Nyenrode.

Claudie Evers-Sondag