Terug naar de kern

De aanleiding voor verandering

Jan-Willem is rayonmanager bij de UWV, verantwoordelijk voor twee vestigingen in het oosten van het land en bestuurlijk vertegenwoordiger van UWV in twee arbeidsmarktregio’s. Hij is een doorgewinterde manager, die zeer gewaardeerd wordt door zijn omgeving vanwege zijn grote expertise, leiderschapskwaliteiten, en menselijke benadering. Ik leer hem kennen als een buitengewoon aimabele man met het hart op de goede plaats. Maar ook als iemand die zakelijk kan verharden en vechten. Ergens weet hij dat dit ook anders kan en dat hiermee zijn impact nog veel verder kan reiken…

Leiderschapsdoelen en ontwikkeling

Toen ik Jan-Willem ontmoette, werd in onze gesprekken iets bij hem getriggerd. Zijn verlangen om nog completer te worden als mens en leidinggevende en daarin zijn gevoel en intuïtie meer ruimte te geven. Van daaruit besloot hij deel te nemen aan de leergang Intuïtief Meesterschap. Vandaag sluit hij het programma af met een slotgesprek. Samen blikken we terug op dit traject. Waar staat hij nu? ‘Ik heb veel leiderschapsprogramma’s mogen volgen, maar nog nooit een die zo diep ging. Daarmee is bij mij een deur geopend, die ik altijd gesloten heb gehouden. Hierdoor heeft dit programma me meer gebracht dan ik had durven dromen’, vertelt hij me.

Het proces van zelfonderzoek

Leiderschapsontwikkeling begint bij zelfreflectie. Hierdoor ontstaat bewustzijn over je eigen handelen en wat daaraan ten grondslag ligt. Dat proces begint bij het start-assessment dat we aanbieden. ‘Tijdens dit assessment werd de kern van mijn doel voor dit traject helder. Ik wilde een goede balans tussen mijn “harde” en “zachte kant” ontwikkelen. Daarbij wilde ik minder oordelen en invullen en meer delegeren. Ik wilde vaker mijn gevoel uitspreken en zakelijk meer rust uitstralen.’ Jan-Willem had de moed om het onderzoek aan te gaan, ook naar die “harde kant” in hem. Daardoor is er nu iets wezenlijks veranderd voor hem als mens. Ik heb het proces daarvan mee mogen maken tijdens het traject. Nu we terugblikken, ben ik vooral benieuwd naar het effect daarvan op zijn leiderschap.

Veranderingen in leiderschap

Ik wil altijd het verschil maken, maar ik zie nu dat ik dat ook “zacht” kan doen en dat mijn impact daarmee vele malen groter is. Het moet niet meer allemaal op mijn manier, zo van “erop en erover”. Ik ben nog steeds stevig en duidelijk als het moet, maar de manier waarop is veranderd. Ik kon altijd duidelijk communiceren, maar dat gebeurde vaak met een zekere afstand. Nu behoud ik de onderliggende verbinding. Ik kan duidelijk zijn en tegelijkertijd invoelend, dat is een enorm verschil.’ 

Praktische toepassingen

Wat er nog meer veranderd is? Ik werk minder hard! Als er complexe zaken voorliggen, weet ik nu dat ik er wijs aan doe mijn oordeel en acties uit te stellen en dat ik uit mag zoomen. Al is mijn agenda nog zo vol, voor een belangrijke meeting ga ik nu een half uur naar buiten om mijn intuïtie de ruimte te geven. Vanuit die helderheid kan ik weer ruimte geven aan mezelf en de ander en van daaruit richting geven.’ 

Impact op het team en omgeving

Mooi dat die impact op bestuurlijk niveau veranderd is, maar ik ben ook benieuwd wat zijn team daar nu van merkt. Jan -Willem veert op: ‘Ja, het effect van deze verandering, zie ik ook terug in mijn managementteam. Ze ervaren me als rustiger, meer vragen stellend en zachter. Daardoor is veel meer ontspanning. In mijn team richtte ik me altijd sterk op inhoud en resultaat. Nu stuur ik veel meer op het proces en de gedeelde visie en belangen voor iedereen. Zo komen we meer gezamenlijk tot de beste basis van wat er gezegd is. Ik laat mijn eigen voorkeur even achter me en gooi dingen in de groep. En dan ontstaat er een oplossing uit het team. Daarvoor is dan direct draagvlak, mensen voelen eigenaarschap: dit is van ons! En ik hoef dus veel minder hard te werken’. En verder? ‘Van mijn zakelijke partners en leidinggevende krijg ik terug dat ik meer verbindend ben, van mijn vrouw dat ik meer aanwezig en ondersteunend ben. Daar ben ik blij mee’.

Terugblik en dankbaarheid

Je hebt iets doorzien en weten te openen, wat ik normaal verberg. Die deur staat nu open, daarmee heb je me een groot cadeau gegeven’, vertelt Jan-Willem. Ik kijk naar deze fijne persoon en weet me weer gesterkt in mijn missie, als je dichtbij je eigen kern bent, kun je wezenlijk het verschil maken met zoveel meer levensgeluk! Zo zijn we allebei dankbaar voor de resultaten van dit mooie proces.

 


 

Ben jij klaar voor de sprong, net zoals Jan-Willem die met succes heeft gemaakt?

Grijp nu je kans, want op 23 en 24 januari begint de eerste groepsmodule van de leergang Intuïtief Meesterschap (editie 12). Slechts enkele plaatsen zijn nog beschikbaar, dus wacht niet te lang!

Wat kun je verwachten: Ontdek hoe deze leergang je leiderschap kan transformeren en welke concrete voordelen het biedt. Je kunt hier de brochure downloaden.

Neem de volgende stap: Plan een inspiratiegesprek in om te onderzoeken of je klaar bent voor deze sprong of dat we je met een kleine stap verder kunnen helpen.

Dat kan nog tot 15 december 2023 in mijn agenda via deze link.
En na 15 december met Sanne Vos, de rechterhand in deze leergang via deze link .

 

We kijken ernaar uit om samen met jou aan dit transformatieve avontuur te beginnen!

 

Jolien helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker. Naast haar bedrijf Kernzaken, werkt zij als partner bij Het Geweten van Toezicht en 51°Noord en is ze als gastdocent Intuïtief Leiderschap verbonden aan diverse leiderschapsprogramma’s op Business University Nyenrode.

Jolien

Leave a reply