Hoe ga jij de vakantie in?

Vakantiegevoel in een verantwoordelijk bestaan (deel 1)

 

Kijk je uit naar je vakantie? Genieten van de vrijheid die ontstaat, wanneer tijd en ‘moeten’ even geen factor zijn. Toch kan ontspannen op vakantie lastig zijn, zeker bij de start.  Hoe voorkom je dat je jezelf met al je (werk)neigingen mee op reis neemt? Herken welke mechanismen bij jou aanstaan en hoe je toch ontspanning creëert na een hectische periode.

Misschien herken je dat graag de controle houdt over hoe zaken lopen. Dan heb je het tenminste in de hand. Dit kan zich op verschillende manieren uiten, die je niet zomaar uitzet als de vakantie begint. Misschien leg je in je perfectionisme op alle slakken zout (met alle stress van dien als iemand toch nog vergeten is iets in te pakken. Je had het nog zo gezegd!) Of trek je anderen juist in jouw hoge tempo mee. (‘Nu weer hier toch zijn gaan we ook nog even…’). Zie je dat dit jou en je omgeving druk geeft? Of ben jij iemand die zich vooral richt op het welzijn van anderen? Ben je zo bezig met of de ander het goed heeft, dat je je eigen behoeften vergeet? Ook dan is het lastig tot rust komen.

Herken jouw controle- of “weggeef”-stand

Perioden van onzekerheid, druk en stress, versterken handelen vanuit overlevingsmechanismen. Je schiet in een voorkeursrol die je vaak al van jongs af aan kent. “Rollen” die je toen verder hielpen, maar je nu eerder in de weg zitten. Zo zorgt de perfectionist ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld is, houdt de controleur alles strak in de gaten, drijft de pusher iedereen tot topprestaties (ook op vakantie) en zorgt de pleaser ervoor dat iedereen het fijn heeft. Tot slot is het de taak van de innerlijke criticus, om je er continu op te wijzen dat het desondanks nooit goed genoeg is…

Die rollen vertalen zich grofweg in twee standen. De controlestand: ‘Hoe krijg ik meer invloed op de ander zodat de dingen gaan zoals ik het graag zie? (Want dan ben ik gerustgesteld dat alles ok is.’). Of de ‘weggeef”-stand: ‘Wat vraagt de omgeving van mij en hoe kan ik daaraan voldoen? (‘Want dan ben ik gerustgesteld dat alles ok is’). In beide gevallen laat je je geluksgevoel ondermijnen door vanuit een overlevingsmechanisme te reageren op  je omgeving.

(Vakantie) tips:

  • Herken jouw mechanisme, glimlach er om en breng je aandacht terug naar je eigen ademhaling.
  • Ga na welke gedachten en gevoelens je in deze overlevingsstand doen schieten, laat die er gewoon even zijn, zonder er een verhaal van te maken.
  • Even alleen zijn helpt om eruit te stappen en op te laden, een andere houding volgt dan vaak vanzelf.

Het besef en de aanvaarding dat niet alles te sturen is en dingen gaan zoals ze gaan, helpt je steeds opnieuw in een ontspannen staat te komen. Uiteindelijk hoort die omgeving er ook gewoon bij, net als in het dagelijkse leven. De ander is niet meer dan een spiegel voor wat er bij jou speelt. Fijn als je op vakantie steeds losser kan komen van eigen stressreacties om te kunnen genieten van wat er is.

Vrijheid creëren in een verantwoordelijk bestaan

Je mechanismen komen voort uit de beste bedoelingen. Je voelt de verantwoordelijkheid en je wil gewoon dat het loopt. Of dat nu voor je familie, je organisatie, team, afdeling of  klanten is. Daar werk je hard voor. En toch… herken je, eenmaal in de vakantiemodus, hoe fijn het is om vrijheid te ervaren? Hoe dingen steeds meer vanzelf gaan? Dat kan ook in het dagelijkse bestaan!

 

Jolien helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker. Naast haar bedrijf Kernzaken, werkt zij als partner bij Het Geweten van Toezicht en 51°Noord en is ze als gastdocent Intuitief Leiderschap verbonden aan diverse leiderschapsprogramma’s op Business University Nyenrode.

 

Ontdekken hoe je vanuit pure, intrinsieke rust kunt leven en leidinggeven? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan om die vrijheid na je vakantie bij je te blijven dragen. Je kunt de afspraak ook direct in mijn agenda plannen.

Check ook de agenda voor ons aanbod van dit najaar.

Jolien Slavenburg