Leiderschap vanuit ontspanning of druk?

Vakantiegevoel in een verantwoordelijk bestaan (3.2)

Ook zo genoten van de vakantie, wanneer tijd en moeten geen factor zijn. Je hoofd verstilt, je ervaart je omgeving intenser. Minder ruimte voor alle beslommeringen, meer ruimte voor jouw kern.

Heb je het verlangen om dat gemak, die lichtheid, mee terug te nemen in je dagelijks leven?

Ook als tijd en verantwoordelijkheid terugkeren, kan de innerlijke rust blijven. Juist die kalmte vormt de perfecte basis voor jouw leiderschap. Ontspanning zorgt ervoor dat je makkelijker op je intuïtie vaart. Daarmee werkt je creativiteit, overview en snelheid van wijze besluiten aangetoond sterker.

Niet persé het werk zelf (en alle omstandigheden) laten de ontspanning verdwijnen. Wat steeds die druk veroorzaakt, zijn de onderliggende gedachten over de situatie waar je je voor gesteld ziet. Je zorg of het allemaal wel goed komt, wordt vaak gevoed door een onderliggende angst, die je je helemaal niet bewust bent. Die angst wordt gevoed door de diepe behoefte de moeite waard zijn. We denken continu dat het anders en beter moet om ok te zijn, waardoor je jezelf voorbij rent.

Tip: onderzoek je onderliggende aannames en emoties als je druk ervaart.

Iedere lichte vorm van verkramping (fronsen van je voorhoofd, optrekken van je schouders, een klem op je kaken) is een prachtig signaal dat je je ontspanning laat varen door een aanname. Herken de aanname die je doet over de situatie en over de ander. Dus op het moment dat je onvrede ervaart, stel jezelf de vraag: ‘Wat maakt me onrustig? Wat denk ik over de ander en de situatie dat me nu onvrede geeft?’ Maak er een (innerlijke) notitie. Deze aannames zijn vaak makkelijker herkenbaar dan de aanname die er over jezelf onder ligt.

Zodra je weet welke gedachten over de situatie/de ander jouw onrust getriggerd heeft, sta je stil bij: en wat geloof ik nu? Wat geloof ik over mezelf dat onrust geeft? Door al die aannames te herkennen, ook over jezelf, worden ze hanteerbaar in plaats van een waarheid waar jij je door laat leiden. Jij bent feilbaar en dat is prima. Iedere situatie is niets meer dan een spiegel van jouw eigen beleving.

Weke gedachte voedt jouw onrust het meest? In plaats van te bezig zijn met jouw onvrede te bezweren vraag je jezelf: en wie zou ik zijn zonder deze gedachte? Als we iets geleerd hebben van de afgelopen crises, dan is het dat het leven verre van maakbaar is. Glimlach om je eigen aannames, meer hoef je niet te doen om er afstand van te nemen.

Elk moment opnieuw waarop jij aanvaart dat niet alles te sturen is en dingen lopen zoals ze mogen gaan, creëer je ontspanning.

Meer tips?

Lees hier deel 1 om ontspannen de vakantie in te gaan.
Lees hier het vorige blog
Lees hier het vervolg
Of download de kernwandeling om in 20 minuten van druk naar een heldere focus te gaan.

 


Meer effect met ontspannen, intuïtief leiderschap: 

Start dit najaar in een van onze leiderschapsprogramma’s en ontdek hoe ontspannen alertheid leidt tot een scherpe intuïtie, betere besluiten en meer draagvlak. Overleg wat bij jou past.

Of plan direct een kennismakingsgesprek in mijn agenda

Jolien helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker. Naast haar bedrijf Kernzaken, werkt zij als partner bij Het Geweten van Toezicht en 51°Noord en is ze als gastdocent Intuitief Leiderschap verbonden aan diverse leiderschapsprogramma’s op Business University Nyenrode.

Jolien Slavenburg

Leave a reply