Hoe maak je het verschil in een blauwe organisatie?

We noemen het ook wel ‘blauwe organisaties’, die organisaties waar facts en figures de boventoon voeren. En ze hebben het moeilijk in deze tijd. De snelheid waarin onze maatschappij verandert en crisissen zich aandienen, is niet te beheersen met traditionele managementmodellen. Een groeiende groep in deze organisaties wil het ook ánders doen, maar hoe doe je dat?

Hoe maak je wijze besluiten voor morgen?

Tijdsdruk, complexiteit en onzekerheid in besluitvorming verdubbelen elk decennium. Bij veel acties is naast koersvastheid snelheid geboden. Alles analytisch in kaart brengen om zo de risico’s uit te sluiten is onmogelijk geworden. Steeds meer mensen in grote organisaties krijgen ook last van die benadering. Strakke targets en uitgebreide procedures voelen als een te eenzijdig instrumentarium voor succes in de toekomst. Het verlangen naar een andere manier van werken groeit. Een waarin er ruimte is om wat er in “de onderstroom” speelt bespreekbaar te (blijven) maken én actief mee te nemen in de afwegingen die je met elkaar maakt. Deze stroom is immers zo bepalend voor de gewenste resultaten, waar zo hard naar gestreefd wordt. Deze ‘nieuwe leiders’ willen niet alleen hun hoofd, maar ook hun hart en intuïtie meenemen naar het werk. In richting bepalen, in teambesprekingen, in de benadering van klanten en stakeholders. Dat vraagt vaak een nieuwe manier van communiceren. Buiten de comfortzone!

Maar wat ik zie en voel bespreekbaar maken is bij ons not done!

Maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Veel mensen, ook in sleutelpostities, laten hun intuïtie maar thuis. Ik zie daar dagelijks de voorbeelden van bij de mensen met wie we werken. Ook intuïtief ingestelde mensen, leven op hun werk vooral “in hun hoofd”. We geven daarmee maar een klein deel van ons hele kunnen en zijn. Misschien ben je je niet eens bewust van de kracht van je sensitiviteit. Je ratio heeft zich ver ontwikkeld, de intuïtie bleef achter in de kleuterklas.

Het begint met moed

Als je je intuïtieve wijsheid verder ontwikkelt en een essentiële plaats geeft in je verantwoordelijke rol, gaat er een wereld open aan mogelijkheden. Die weg lag altijd al open, alleen werd deze manier van kijken, beslissen en handelen eerder nauwelijks aangeboord.
‘Maar kan dat dan in een traditionele organisatie? Word ik niet weggezet als irrationeel, als ik zaken die ik ervaar nu ook bespreekbaar maak?’ Het vraagt inderdaad moed. Want als jezelf meer meeneemt en laat zien, stel je je ook kwetsbaar op. En dat kan heel onveilig voelen. Word ik nog wel geaccepteerd, zien ze me nog wel voor vol aan?, vraag je je misschien af.

Je bent niet de enige in deze zoektocht

De afgelopen jaren heb ik honderden mensen mogen begeleiden die hun intuïtie een volwaardige plek wilden geven in hun (persoonlijk) leiderschap. Omdat ze beseften dat je daarmee completer wordt. Ze werden steeds meer hun ontspannen zelf, thuis en op het werk. En ontdekten dat varen op je innerlijk kompas helpt om in de snelheid toch wijze managementbesluiten te nemen.  Draagvlak creëren bleek veel makkelijker dan daarvoor. Het werk werd lichter, moeitelozer. Verrassend genoeg zorgde deze manier van leven en in je werk staan juist voor dat hoge rendement of verlagen van bepaalde kosten, waar zo naar gejaagd werd! Zij werden voorlopers van een nieuwe organisatiecultuur.

Velen die deze route naar meer bewustzijn maakten, ontdekten hoezeer zij juist in hun traditionele organisatie het verschil kunnen maken. Of het nou in een grote corporate, ziekenhuis of universiteit is. En hoeveel voldoening dat geeft. Het werk kreeg meer zin en voelt nu als het leveren van een wezenlijke bijdrage in een sleutelpositie. Anderen besloten hun intuïtieve vaardigheden en daadkracht in te zetten in een nieuwe omgeving om daar te creëren en het verschil te maken. Een die aansluit als een fijn zittende jas.

De weg loopt niet altijd waar je hem verwacht

Hoe zo’n pad loopt is niet vooraf te voorspellen. Wel dat iedere weg begint met één simpele stap en dat spiegels en feedback je hierin altijd verder brengen. 

Jolien helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker. Naast eigenaar van Kernzaken, is zij partner bij Het Geweten van Toezicht en 51°Noord en gastdocent Intuïtief Leiderschap in diverse leiderschapsprogramma’s op Business University Nyenrode.

Waar sta jij en welke vragen stel jij jezelf? Vraag een kennismakingsgesprek aan om samen stil te staan bij jouw gewenste koers voor dit (na)jaar of om stil te staan bij wat wij in jouw organisatie kunnen betekenen.

Bekijk hier ook onze leiderschapsprogramma’s van dit najaar.

Jolien