Is jouw intuïtie meer intern of extern gericht?

Intuïtie in leiderschap kan zich in twee richtingen manifesteren. Wanneer je als leider als prettig én effectief ervaren wordt, heb je deze twee kanten doorgaans heel goed ontwikkeld:

  1. Je weet heel goed wat je wil en waarom. De visie die je uitdraagt is zonneklaar en daarmee geef je richting aan de mensen met wie je samenwerkt.
  2. Je staat open voor je omgeving zodat je steeds adequaat in kan spelen op wat de ander of de situatie nodig heeft om samen doelen te bereiken.
Bij 1. is je interne, op jouw koers gerichte intuïtie, sterk ontwikkeld, bij 2. zit je kracht vooral in je intuïtie aanboren richting omgeving.
In de praktijk staat een van de twee vaak meer “aan”.
Welke is dat bij jou? Ben je meer die daadkrachtige doorzetter of die sensitieve verbinder? 
Ontdek hoe je de intuïtieve kwaliteiten die bij 1 en 2 horen beter met elkaar in balans kunt brengen door je intuïtieve zintuigen bewuster te gebruiken. 

In welk voorbeeld herken jij jezelf?

1      De daadkrachtige doorzetter

Je weet heel goed wat je wil en hoe je het wil. Je vaart op een sterk innerlijk kompas. Jouw koers is helder, zowel in je persoonlijke ambities als in het vertalen van bijvoorbeeld een visie in strategische stappen. Je kunt anderen prima uitleggen wat je van ze verwacht, mensen ervaren je als duidelijk. Ze weten wat ze aan je hebben en worden aangespoord om aan de slag te gaan. Je bent vol zelfvertrouwen en krijgt veel voor elkaar.

Top! Je hebt een belangrijk deel van je intuïtie goed ontwikkeld, namelijk het durven varen op eigen kompas.

Wat is de schaduwzijde? Anderen zijn zo lastig!

Je bent anderen meestal drie stappen vooruit. Het stoort je dat je team te weinig verantwoordelijkheid oppakt en stiekem ook als ze het niet zo doen zoals jij het voor ogen hebt. In je gedrevenheid voel je je afgeleid door die kleine zaken die mensen met je willen bespreken. Hierdoor kunnen anderen de verbinding met je verliezen en juist achterover gaan leunen.

Ik zie dit bij Lizette, deelnemer van de leergang intuïtief leiderschap. Ze ontdekt dat haar mensen snel het gevoel hebben dat het vooral op haar manier moet. Ze moeten wel met erg goede argumenten komen om haar tempo bij te wonen en het anders te mogen doen. Haar team voelt zich onvoldoende gezien en gewaardeerd en wordt daardoor passief. Oeps!

2      De sensitieve verbinder

Je bent sterk in het oppikken van omgevingssignalen. Je begrijpt als geen ander waarom je medewerker iets anders wil of waarom die klant of stakeholder juist nu aan of afhaakt. Jij bent degene die aanvoelt wanneer er ruis op de lijn ontstaat in een directie- of teamoverleg en kan dit ook nog adequaat benoemen.

Waarschijnlijk word je hierdoor hoog gewaardeerd, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Je staat te boek als goed benaderbaar, sensitief en als ruimte gevend voor eigen verantwoordelijkheid en andere zienswijzen. Die sensitiviteit zorgt ervoor dat je adequaat in kan spelen op veranderingen, snel kan bijsturen en daardoor het beste brengt voor je omgeving.
Top! Je hebt een belangrijk deel van je intuïtie goed ontwikkeld en durft sterk te varen op je omgevings-sensitiviteit.

Wat is de schaduwzijde? Eerst de ander dan jij!

In contact stap je snel in de schoenen van de ander. Daardoor kun je vergeten om op tijd “terug te stappen” naar je eigen idee en belang. Je besteedt onvoldoende aandacht aan je eigen koers. ‘Wat vind ik zelf belangrijk en waar sta ik voor?, zijn vragen die je snel uit het oog verliest. Omdat je zo op verbinding gericht bent heb je de neiging je eigen richting op te geven als de omgeving iets anders van je vraagt. Wat jij wil en waar je op af koerst wordt onvoldoende zichtbaar voor je omgeving.

Wellicht ben je opgegroeid in een omgeving waarin je erg op je qui-vive moest zijn, waardoor je dit vermogen sterk ontwikkeld hebt. Teveel afstemming op anderen leidt tot focusverlies en creëert onduidelijkheid bij anderen.

Ik zie het bij Jeroen in dezelfde leergang. Hij is recent gepasseerd voor een directiefunctie in zijn organisatie, terwijl zijn directe omgeving hem hiervoor de gedroomde kandidaat vond. Nu blijkt dat hij onvoldoende zichtbaar is in de organisatie. Zijn successen worden vaak aan anderen geadresseerd. Nou hoeft hij niet zo nodig op de voorgrond te staan, maar het gevolg is nu dat hij onvoldoende groeiruimte krijgt. De organisatie kan hierdoor onvoldoende gebruik maken van zijn visie en grote sensitieve kracht. Zonde toch?Lichtpuntje:

Je intuïtie werkt vaak op één terrein al prima. Door je energie omgekeerd te richten kun je beide aspecten ontwikkelen.doorzetter of verbinder

Hoe verder? Uitdaging voor een week!

Als jij je in voorbeeld 1. of 2. herkent is er werk aan de winkel. Op de oude voet doorgaan leidt tot het steeds weer herhalen van automatismen, een ingesleten route. Het goede nieuws is dat je intuïtie op één terrein al prima werkt.

Oefening

  • Neem een concrete werksituatie voor ogen waarin jouw voorkeursstijl sterk naar voren komt.
    Hoe krijg je voor elkaar waar je zo goed in bent? Richt je aandacht naar binnen en onderzoek hoe je jouw intuïtieve zintuigen daarbij inzet.
    Want hoe weet je eigenlijk dat je weet? Welke signalen krijg je onbewust? Uit dat zich vooral doordat je iets meemaakt en vervolgens iets helder voor je ziet of eerder iets voelt in je lichaam of een gedachte hoort? Noteer je bevindingen, word je bewust bekwaam.
  • Ga vervolgens, als experiment, dat wat jij zo goed kan precies omgekeerd richten. Oefen hier een week mee en evalueer je bevindingen.

Als voorbeeld: je bent sterk op de omgeving gericht, je pikt alle signalen op en handelt daar ook naar. Jouw zintuigen naar buiten staan wijd open. Noteer hoe je dat steeds voor elkaar krijgt. Maak vervolgens geregeld de wisseling door je zintuigen bewust naar binnen te richten: “Hoe gaat het me mij? Wat voel ik? Wat is voor mij belangrijk?”
En andersom, als je goed bent afgestemd op je eigen behoefte, schakel dan steeds even over door je zintuigen naar buiten te richten, zodat je de signalen van je omgeving veel gerichter mee kunt nemen. 

Laat je weten wat je gaat doen? Leuk als jij je uitdaging en de effecten met me wil delen. 

Jolien Slavenburg helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker en directeur van Kernzaken. Daarnaast is zij docent en executive coach op Business University Nyenrode.Nieuwsgierig?

Wil je (steeds meer) vanuit je eigen kern en innerlijk weten leidinggeven, maar weet je nog niet goed hoe je daar komt?
Neem dan contact op voor een oriënterend gesprek.

Jolien