Wat is het verschil tussen instinct en intuïtie?

Ineens stond alles in mij op scherp’. Ik kreeg klamme handen, tintelingen in mijn rug en in mijn hoofd dreunde een ding: wegwezen!’

Hij was die avond met een vriend op stap en stond plotseling oog in oog met een groep mensen die rondhingen in een donker steegje. Was dat mijn intuïtie? Zijn vriend daarentegen begroette de aanwezigen vriendelijk en voelde zich totaal op zijn gemak. Bij hem gebeurde er kennelijk iets heel anders… Was zijn vriend te nonchalant of stond hijzelf te scherp afgesteld?

Hoe kan dat? En wat gaat hier aan? En vervang deze setting eens voor het op een podium stappen om een volle zaal toe te spreken…

Als je het idee hebt dat je jezelf moet verdedigen of iets hoog te houden hebt, kan je ingeving over de situatie er makkelijk naast zitten. De situatie wordt gekleurd door herinneringen waarin jij jezelf schrap moest zetten (of dacht dat dit nodig was). Het overlevingsstuk gaat dan keihard voor je aan het werk, zonder dat je er erg in hebt!

Intuïtief leiderschap wordt zeer effectief als je dit mechanisme kunt herkennen en ombuigen. Ervaren dat het doorgaans niet om jou persoonlijk gaat, helpt daar zeker bij. Verbind je rol heel bewust aan een groter belang, bedenk hoe jij de situatie het beste kan dienen. Dan kom je vanzelf ruimer in je jas te zitten..

In deze minivideo licht ik het verschil toe tussen instinct en intuïtie en wat dit betekent voor je leiderschap.

Lichtpuntje:

Hoe meer jij  je overgeeft aan wat er in de situatie werkelijk toe doet, hoe makkelijker je intuitieve inzichten je helpen op koers te blijven.

Aan de slag?

Wil jij ook vanuit de juiste grondhouding je wijsheid in leiderschap versterken? Ontdek hoe je zelf meer innerlijke vrede creëert en anderen makkelijker aanstuurt en stimuleert.


“Nog dagelijks ervaar ik de toegevoegde waarde van begeleiding in Intuïtief Leiderschap, waarin ik meer geleerd heb dan ooit! Het heeft mijn leven veranderd en completer gemaakt. Het was prachtig, spannend, confronterend maar vooral in alle vormen verrijkend! Ik voel mij een bevoorrecht mens en gun jou, de lezer van deze aanbeveling, hetzelfde. Jolien, hartelijk dank voor toen, nu en later, namens mijn gezin, mijn medewerkers, mijn collega’s en mijn vrienden, maar vooral namens mijzelf!”
Remco Kuipéri, directievoorzitter Rabobank Hart van Brabant

“Ik geef de begeleiding van Jolien Slavenburg een tien. Ik luister meer naar mijn eigen gevoel waardoor ik mijn eigen behoeften beter begrijp. Dat is me heel veel waard. Daardoor neem ik ook meer ruimte voor overleg en verbinding en ontstaan nieuwe ideeën, die ik zelf niet had kunnen bedenken. Dit wordt ook zeer gewaardeerd door mijn omgeving.”
Melvin Weber, interimmanager HR/HRM

Debbie van Cleef