Vakantie-lichtheid in een verantwoordelijk bestaan – deel 3

Vakantie-lichtheid in een verantwoordelijk bestaan – deel 3

Open of naakt?

Tijdens vakantie laten we vaak spanning los, waardoor je merkt dat je ook opener wordt naar je omgeving. Zo kun je zaken intenser beleven en meer genieten van de mooie momenten.
Na een vakantie, kan dat openstaan ook wat naakt voelen. Ineens moet je weer van alles, en omdat er minder ‘tussen staat’, kun je je ook eerder uit het veld geslagen worden. Er is dan sneller irritatie of teleurstelling. Toch jammer om dan gelijk je harnas of werkjas weer strak aan te trekken.

Lichter op de werkvloer

Juist in de dualiteit van alledag zit onze menselijke uitdaging. Daar hoort bij dat we ons de ene dag vrij voelen en dat we ons het volgende moment weer (onbewust) laten leiden door normen over wat er moet gebeuren om geslaagd en gelukkig te zijn. Inclusief onze neiging de omstandigheden de schuld te geven van ons ongenoegen.  Hoe brengen we hier ‘vakantie-lichtheid’ in?

Tip: beleef en accepteer je emoties zoals ze komen en gaan

In het algemeen reageren we als volgt op ‘negatieve’ gevoelens:

• bekritiserend (ik dacht dat ik dat nu wel gehad had)
• ze niet willen voelen of acuut willen veranderen
• we willen ze verklaren en maken er daarmee een verhaal van.

Mijn persoonlijke uitdaging is om ook in het leven van alledag alles wat er is langs te laten komen zoals het is. Dat ruime gevoel, vrede en geluk, maar ook die duale emoties die ik niet plezierig vind. Als je ze simpelweg de ruimte geeft, bereid bent ze te voelen en gewoon verder te gaan, komen en gaan ze zoals het weer. Vertrouw er maar op dat je al die talenten die je hebt, onverminderd inzet, ook als het een dag niet zo voelt.

En hoe beter het je lukt om zo vriendelijk met je gevoelens om te gaan, hoe beter je in staat bent hetzelfde te doen met de emoties van je omgeving.


Meer tips?

Lees hier deel 2, voor meer lichtheid na de vakantie
Lees hier deel 1, ontspannen op vakantie na een hectische periode

Download ook dit handzame e-boekje voor praktische tips over intuïtief leiderschap.

 

Jolien helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker en directeur van Kernzaken. Daarnaast is zij docent en executive coach op Business University Nyenrode.

Jolien

Leave a reply