Angst en liefde

In basis bestaat er maar één emotie: liefde.

En het gebrek eraan, dat zich vaak manifesteert als angst.

Charismatisch en oprecht leiderschap is gebaseerd op liefde.
Het is een kunst te herkennen wanneer liefde overgaat in angst. Want dan verlies je automatisch de verbinding met je natuurlijke kracht en je omgeving. En lukt het niet weer terug te veren naar liefde.

In dit artikel ga ik dieper in op dit onderwerp.

Angst en liefde

“Wat..als…?”, zegt angst, en: “Komt het wel goed?”
Angst zet je ertoe aan ongerust te zijn, de toekomst in te willen vullen, je onzeker te voelen, jaloers of geïrriteerd te zijn. Angst loopt in duizenden fijne lijntjes door het dagelijkse leven van ieder van ons. Meestal niet herkenbaar onder deze noemer.

Ik hoor de mensen met wie ik werk vaak zeggen dat ze helemaal niet herkennen angstig te zijn. Het heeft mij ook tijd gekost de subtiele signalen van angst te leren herkennen. Een frons in mijn voorhoofd, oppervlakkige ademhaling en (subtiele) onrust of verkramping in mijn lichaam.


Angst zet aan tot overtuigen, perfectionisme, uitstellen, doemdenken.

Gedachtes als: “Ik ga voor mijn gelijk, verdedig me of trek me terug”, steken de kop op. Of “ik voel me niet begrepen en erkend.”

Omdat een van de universele wetten is dat alles met alles verbonden is, trilt onze omgeving mee met wat we uitzenden. En dus krijgen we in deze staat vaak een angstreactie terug. Verpakt in (subtiele vormen van) aanval of verdediging, wat weer nieuwe angst bij je oproept.

Vanuit angst is het keihard werken om situaties op te lossen.

Als je daar zo druk mee bent, gun je jezelf geen tijd om te zakken. Diep te ademen, je lichaam te voelen en jezelf terug te brengen naar je natuurlijke staat van liefde en lichtheid.

En toch is dat het enige wat werkt. Uit het hoofd, terug naar het lichaam.

Herken de verkramping en stap uit de context.

Laat het gevoel dat er is door je heen stromen zonder oordeel. En adem diep door.

Besef vervolgens dat je gevoel niet reëel is. Het komt voort uit het idee dat je niet zonder meer liefde bent. Dat je je moet bewijzen, presteren in zakelijk en/of sociaal opzicht om de moeite waard te zijn.

Van daaruit kun je, dwars door alles wat je ooit geleerd hebt heen, je weer herinneren dat de natuur van je ware zelf liefdevol en vredig is. En je een keuze hebt. Iedere minuut van de dag opnieuw.

Angst en liefde, waar kies jij voor?

 

Jolien Slavenburg

Jolien