Vakantie-lichtheid in een verantwoordelijk bestaan  – deel 2

Vakantie-lichtheid in een verantwoordelijk bestaan  – deel 2

Ook jij kent beslist die bijzondere vakantie-lichtheid! De lichtheid die vanzelf ontstaat, wanneer tijd en moeten geen factor zijn. De dagelijkse beslommeringen en ingewikkelde werkzaken verdwijnen steeds meer naar de achtergrond. Genieten van de ruimte, rust of avontuur, je hoofd leegmaken brengen diepe ontspanning.

Maar misschien vind je ontspannen op vakantie ook best lastig. Het kan zijn dat je, met anderen op reis, graag de controle houdt over hoe de zaken lopen en dat dit je druk geeft. Of dat je juist te druk bezig bent met het naar de zin maken van de mensen om je heen, waardoor je je eigen behoeften vergeet.

Tijdens mijn solo-stilte-retraiteweek merkte ik hoe gevoelig ik nog kan zijn voor deze zaken.
Ik kwam erachter hoe heilzaam het is om al die afleiding (tijdelijk) los te laten. Een week alleen, zonder telefoon, waarin ik met niets en niemand rekening hoefde te houden en mijn eigen behoeften kon volgen. Niemand om me aan te spiegelen. Niemand aan wie ik me aan kon passen (of dacht dat te moeten doen).

Maar uiteindelijk hoort die omgeving er gewoon bij. En als dit mechanisme op vakantie een rol speelt, zal het thuis ook de kop opsteken. Je voelt de verantwoordelijkheid voor je familie, je team, afdeling, klanten, organisatie en je wil dat het loopt en alles zo goed mogelijk doen.

Je laat je geluksgevoel ondermijnen door vanuit een automatisme te reageren op de vraag van je omgeving. Een automatisme dat je geen steek verder helpt.

Tip!     Herken je controle- of weggeefstand en doe wat anders

De ‘druk” van je omgeving zet een voorkeursrol bij je al aan die je vaak al van jongs af aan kent. ‘Rollen’ die je toen verder hielpen, maar je nu in de weg kunnen zitten om het leven lichter te maken.

Bij mij krijgen ‘de innerlijke criticus’, ‘de pleaser’ en ‘de perfectionist’ nog weleens vrij spel. Een vrij universeel gegeven bij gedreven mensen. Ik wil het graag goed doen en voel tegelijkertijd dat ik daar maar beperkt grip op heb.

Onze automatische reactie is vervolgens doorgaans ofwel de ‘weggeef’-stand: “wat vraagt de omgeving van mij en hoe kan ik daar zo goed mogelijk aan voldoen”, ofwel de controlestand; “hoe krijg ik meer invloed op de ander zodat de dingen gaan zoals ik het graag zie”.

Welke staat bij jou het meeste aan en in welke situaties?
Herken het mechanisme, glimlach er om en breng je aandacht terug naar je eigen ademhaling. Ga na welk gevoel je in deze overlevingsstand doet schieten, laat het er even zijn zodat je dit patroon kan laten gaan en je je gedrag aan kunt passen.

Het besef en de aanvaarding dat niet alles te sturen is en dingen lopen zoals ze mogen gaan, helpt je steeds opnieuw om weer in een ontspannen state te komen.


Meer tips? Lees hier vakantie-lichtheid in een verantwoordelijk bestaan deel 1


 

Controle mechanismen kunnen ook het zuiver bepalen van je toekomstkoers in de weg staan. Zit jij als leidinggevende in een verantwoordelijke positie, maar vraag jij je of deze setting nog voor jou klopt?

Kernzaken organiseert met Retreat at Sea van 29 oktober t/m 3 november 2018 een exclusieve leiderschap retraiteweek om antwoord te vinden op deze vraag. Een maatprogramma aan de Middellandse zee voor maximaal 3 deelnemers. Deelname op volgorde van inschrijving.

 

Jolien helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker en directeur van Kernzaken. Daarnaast is zij docent en executive coach op Business University Nyenrode.

 

Comments
Share
Jolien Slavenburg

Leave a reply