Vakantie-lichtheid in een verantwoordelijk bestaan – deel 2

Ook jij kent beslist die bijzondere vakantie-lichtheid. De lichtheid die vanzelf ontstaat, wanneer tijd en moeten geen factor zijn. Het evenwicht verschuift van doen naar zijn. Je hoofd verstilt, je ervaart je omgeving intenser. Minder ruimte voor alle beslommeringen, meer ruimte voor jouw kern. Heb je het verlangen om dat gemak, die lichtheid, mee terug te nemen in je dagelijks leven?

Leiderschap, vanuit ontspanning of druk?

Ook als tijd en verantwoordelijkheid terugkeren, kan de innerlijke rust blijven. Juist die kalmte vormt de perfecte basis voor jouw leiderschap. Ontspanning zorgt ervoor dat je makkelijker op je intuïtie vaart. Daarmee werkt je creativiteit, overview en snelheid van wijze besluiten aangetoond sterker.

Niet perse het werk zelf (en alle omstandigheden) laten de ontspanning verdwijnen. Wat steeds die druk veroorzaakt, zijn de onderliggende gedachten over de situatie waar je je voor gesteld ziet. Je zorg of het allemaal wel goed komt, wordt vaak gevoed door een onderliggende angst, die je je helemaal niet bewust bent. Meestal gaat deze over wat jij denkt wat je moet doen om de moeite waard te zijn. We denken dus continu dat het anders en beter moet om ok te zijn, waardoor je jezelf voorbij rent.

Tip: onderzoek je onderliggende aannames en emoties als je druk ervaart.

Iedere lichte vorm van verkramping (fronsen van je voorhoofd, optrekken van je schouders, een klem op je kaken) is een prachtig signaal dat je je ontspanning laat varen door een aanname. Vaak herken je de aanname die je doet over de situatie en over de ander, makkelijk dan de aanname die er over jezelf onder ligt. Iedere situatie is niets meer dan een spiegel van jouw eigen beleving. Door je aannames te herkennen, ook over jezelf, worden ze hanteerbaar in plaats van een waarheid waar jij je door laat leiden. Jij bent feilbaar en dat is prima.

Dus op het moment dat je onvrede ervaart, stel jezelf de vraag: wat maakt me onrustig? Zodra je weet welke situatie de onrust getriggerd heeft, sta je stil bij: en wat geloof ik nu? Wat geloof ik over mezelf dat onrust geeft?
In plaats van onrustig bezig zijn jouw onvrede te bezweren vraag je jezelf: en wie zou ik zijn zonder deze gedachte? Als we iets geleerd hebben van de afgelopen crisis, dan is het dat het leven verre van maakbaar is. Glimlach om je eigen aannames, meer hoef je niet te doen om er afstand van te nemen.

Elk moment opnieuw waarop jij aanvaart dat niet alles te sturen is en dingen lopen zoals ze mogen gaan, creëer je ontspanning.

Meer tips?

Lees hier deel 1 om ontspannen de vakantie in te gaan
Lees hier deel 3 voor nog meer lichtheid op het werk

 


Meer effect met ontspannen, intuïtief leiderschap: 

Start dit najaar in een van onze leiderschapsprogramma’s en ontdek hoe ontspannen alertheid leidt tot een scherpe intuïtie, betere besluiten en meer draagvlak. Overleg wat bij jou past.

Eerst proeven?
Tijdens het ‘Back to Business’ Leiderschapsweekend van 11-13 september ontdek je hoe het anders kan. In een ontspanning setting leer je hoe je het (werkende) leven meer als een spel kunt zien. Dit geeft ruimte om dingen meer te laten ontstaan. Zo zal het steeds minder voelen als hard moeten werken om resultaten te bereiken.

Download hier het programma of schrijf je direct in. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

 Jolien helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker en directeur van Kernzaken. Daarnaast is zij docent en executive coach op Business University Nyenrode.

Jolien Slavenburg

Leave a reply