Vakantie-lichtheid in een verantwoordelijk bestaan  – deel 1

Ook jij kent beslist die bijzondere vakantie-lichtheid! De lichtheid die vanzelf ontstaat, wanneer tijd en ‘moeten’ geen factor zijn. Maar misschien vind je ontspannen op vakantie ook best lastig, zeker die eerste dagen, na een tijd die veel van je gevergd heeft. 

Hoe creëer je dan ontspanning na een hectische periode?

Na een belastende periode neem je jezelf met al je (werk)neigingen vaak gewoon mee op reis.
Het kan zijn dat je dan graag de controle houdt over hoe zaken lopen. Dan heb je het tenminste in de hand.  Misschien leg je in je perfectionisme op alle slakken zout of trek je juist anderen in jouw hoge tempo mee. Herken je dat dit jou en je omgeving best druk geeft? Of ben jij iemand die zich vooral richt op het welzijn van de anderen? Ben je zo bezig het de ander naar de zin te maken, dat je je eigen behoeften gewoon vergeet? Ook dan is het lastig tot rust komen.

Herken je controle- of weggeefstand

In perioden van onzekerheid, druk en stress, laten ons het gevoel van vrijheid ontnemen. Het versterkt handelen vanuit overlevingsmechanismen. En die zet je niet zomaar uit.  Je schiet in een voorkeursrol die je vaak al van jongs af aan kent. ‘Rollen’ die je toen verder hielpen, maar je nu in de weg kunnen zitten om het leven lichter te maken. Zo zorgt de perfectionist ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld is, houdt de controleur alles strak in de gaten, drijft de pusher iedereen tot topprestaties (ook op vakantie) en zorgt de pleaser ervoor dat iedereen het fijn heeft. Tot slot is het de taak van de ‘de innerlijke criticus’, om je er continu op te wijzen dat het desondanks nooit goed genoeg is…

Die rollen vertalen zich grofweg in twee standen. Ofwel de controlestand; ‘Hoe krijg ik meer invloed op de ander zodat de dingen gaan zoals ik het graag zie?’, ofwel de ‘weggeef’-stand:’Wat vraagt de omgeving van mij en hoe kan ik daar continu aan voldoen?’. In beide gevallen laat je je geluksgevoel ondermijnen door vanuit een overlevingsmechanisme te reageren op  je omgeving.

Tips:

  • Herken jouw mechanisme, glimlach er om en breng je aandacht terug naar je eigen ademhaling.
  • Ga na welk gedachten en gevoelens je in deze overlevingsstand doen schieten, laat die er gewoon even zijn, zonder er een verhaal van te maken.
  • Het besef en de aanvaarding dat niet alles te sturen is en dingen lopen zoals ze mogen gaan, helpt je steeds opnieuw om weer in een ontspannen state te komen.
  • Even alleen zijn helpt om uit je mechanismen te stappen en op te laden. Ander gedrag volgt dan vaak vanzelf.

Uiteindelijk hoort die omgeving er ook gewoon bij, net als in het dagelijkse leven. De ander is niet meer dan een spiegel voor wat er bij jou speelt. Fijn als je op vakantie steeds losser van kan komen van eigen stress-reacties om te kunnen genieten van wat er is.

Vrijheid creëren in een verantwoordelijk bestaan

Je mechanismen komen vooruit uit de beste bedoelingen. Je voelt de verantwoordelijkheid voor je familie, je team, afdeling, klanten, organisatie en je wil gewoon dat het loopt. Daarom wil je alles zo goed mogelijk doen, daar werk je hard voor. En toch… Herken je, eenmaal in de vakantie modus, hoe fijn het is om vrijheid te ervaren? Hoe dingen steeds meer vanzelf gaan? Dat kan ook in het dagelijkse bestaan.

Hoe?

Tijdens het ‘Back to Business’ Leiderschapsprogramma weekend van 11-13 september ontdek je hoe het anders kan. In een ontspanning setting leer je hoe je het (werkende) leven meer als een spel kunt zien. Dit geeft ruimte om dingen meer te laten ontstaan. Zo zal het steeds minder voelen als hard moeten werken om resultaten te bereiken.

Download hier het programma of schrijf je direct in. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

 


Meer tips? Lees hier vakantie-lichtheid in een verantwoordelijk bestaan deel 2

 

Jolien helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker en directeur van Kernzaken. Daarnaast is zij docent en executive coach op Business University Nyenrode.

 

Jolien Slavenburg