Vakantie-lichtheid in een verantwoordelijk bestaan – deel 1

Vakantie-lichtheid in een verantwoordelijk bestaan – deel 1

Ook jij kent beslist die bijzondere vakantie-lichtheid! De lichtheid die vanzelf ontstaat, wanneer tijd en moeten geen factor zijn.

Het evenwicht verschuift van doen naar zijn. Je hoofd verstilt, je ervaart je omgeving intenser. Minder ruimte voor je ego, je persoonlijke beslommeringen, meer ruimte voor je ziel.

Heb je net als ik het verlangen om dat gemak, die lichtheid, mee te nemen in je dagelijks leven? Net als de aanvaarding dat niet alles te sturen is en dingen lopen zoals ze mogen gaan? Voor mij voelde het als drie stappen terugzetten, toen minder fijne emoties net zo hard langskwamen bij die terugkeer. Misschien herken jij ook dat gevoelens van druk – komt het wel goed, met daaronder: ben ik wel goed genoeg? –, of van irritatie of verdriet (die door de diepe ontspanning misschien juist aan de oppervlakte kan komen) weer de kop op kunnen steken.

Toch zit juist in de dualiteit van alledag onze menselijke uitdaging. Dat we intens blij kunnen zijn, maar ook zwartere dagen kennen. Dat we ons de ene dag vrij voelen en dat we ons het volgende moment weer (onbewust) laten leiden door normen over wat we zouden moeten doen om geslaagd en gelukkig te zijn.

Hoe brengen we hier ‘vakantie-lichtheid’ in?

TIP!  Beleef en accepteer je emoties zoals ze komen en gaan

In het algemeen reageren we als volgt op ‘negatieve’ gevoelens:
• bekritiserend (ik dacht dat ik dat nu wel gehad had);
• ze niet willen voelen of acuut willen  veranderen;
• we willen ze verklaren en maken er daarmee een verhaal van.

Mijn les is om ook in het leven van alledag alles wat er is langs te laten komen zoals het is. Dat ruime gevoel, vrede en geluk, maar ook die duale emoties die ik niet plezierig vind. Als ik ze simpelweg de ruimte geef, bereid ben ze te voelen en gewoon verder te gaan, komen en gaan ze zoals het weer. Vertrouw er maar op dat je al die talenten die je hebt, onverminderd inzet, ook als het een dag niet zo voelt.

En hoe beter het je lukt om zo vriendelijk met je gevoelens om te gaan, hoe beter je in staat bent hetzelfde te doen met de emoties van je omgeving, wat nog een uitdaging op zichzelf is!


Wil je meer tips? Hou de volgende blogs in de gaten! 

Of download op de homepage kosteloos mijn handzame e-book voor praktische tips.

 

Jolien helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker en directeur van Kernzaken. Daarnaast is zij docent en executive coach op Business University Nyenrode.

Comments
Share
Jolien Slavenburg

Leave a reply