Eerste hulp bij keuzestress

Keuzestress kennen we allemaal. Soms is de juiste besluiten nemen best lastig. Daarom heb ik een audio voor je ingesproken die mij en deelnemers van mijn programma’s daarbij heel goed helpt.

Waarom is besluiten nemen soms lastig?
We proberen een goede rationele afweging te maken, maar meestal werkt dat helemaal niet. In veel gevallen is de ene keuze objectief helemaal niet beter dan de andere. Het gaat er meer om wat het meeste recht doet aan de situaties en/of het beste past bij jou. Daarbij spelen zoveel onderliggende motieven en factoren een rol. Dat kan je cognitieve brein helemaal niet aan!

Toch sturen die onbewuste factoren wel onze keuzes. We bedenken vervolgens de rationale erbij om gerust te zijn dat we het goede doen. De ene keer laat je je leiden door je eigen misleidende theorieën, de andere keer door irrationele angsten of verlangens en de derde keer helpt je intuïtie je om precies het juiste te doen.

Wil je liever meer van dat laatste?
Meestal weten we heel goed wat klopt, we laten ons hier alleen van afleiden. Wil je dat je intuïtie je helpt om precies het juiste te doen?

Deze audio is een simpele tool, die je helpt om die onbewuste informatie te herkennen en uit de brij van gedachten en gevoelens de juiste keuze te destilleren.

 

Waarom dit werkt?
Ons onbewuste werkt in beelden en ervaringen en is niet lineair en tijdsgebonden. Door simpelweg te doen of je al gekozen hebt en al je zintuigelijke en fysieke reacties waar te nemen bij deze beslissing, merk je of deze je dichter bij jezelf brengt of er verder vanaf.
Als het om een beslissing gaat die je niet voor jezelf maakt, maar in dienst van een groter plan in je organisatie, kun je hiermee toetsen of je met deze richting jezelf recht in de spiegel aan kunt kijken.

Natuurlijk vragen grote leiderschapsbeslissingen die niet persoonlijk van aard zijn, meer dan dat. Daarover een volgende keer meer.

Leuk als je me laat weten hoe deze tool voor je werkt.

Nóg een tip
Heb je de oefening gedaan en heb je toch nog niet helder wat nou wijsheid is? Laat dan een ander met je meekijken.

Laatst deed ik deze oefening met een zeer intelligente deelneemster als demo voor een groep. Na de oefening gaf ze aan nog geen idee te hebben welke optie nou het beste was. De groep begon van verbazing te lachen. Voor hen was overduidelijk merkbaar wanneer ze vanuit haar intuïtie sprak en wanneer ze zichzelf probeerde te overtuigen. Hun feitelijke waarnemingen hielpen haar om meer inzicht te krijgen en gericht te kunnen kiezen.

Jolien