Vernieuwende oplossingen vragen de kracht van niet weten.

 

Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world.
Albert Einstein

Neem je vaak te weinig ruimte voor belangrijke vraagstukken voor (de toekomst) van je organisatie?
​Grijp je door drukte geregeld terug op wat je al kent en weet? Dan is je oplossing meestal middelmatig.

Als je dit durft te erkennen is het tijd voor een andere strategie.
Goed leiderschap vraagt overzicht hebben, vooruitzien en steeds in staat zijn te vernieuwen. Kwaliteiten die hard nodig zijn om je organisatie en jezelf te laten groeien. Of zit jouw meerwaarde écht in brandjes blussen?

In onderstaand artikel lees je hoe je actiever gebruik kunt maken van je intuïtie om tot vernieuwende inzichten te komen. Voor als je het lef hebt de momenten van (nog) niet weten te verdragen.

 

Hoe geniaal ben jij?
Niet weten is de voorwaarde voor genialiteit. Grootste ontdekkingen in de wetenschap en de kunst ontstonden uit leegte.
De afwisseling tussen ergens volledig induiken en het bij momenten volledig loslaten leidt tot de beste en vernieuwende oplossingen voor vraagstukken.
Het niet weten toelaten als je midden in een complexe opgave zit, is bijzonder kwetsbaar. Helemaal als alle ogen op je gericht zijn. Van leidinggevenden wordt toch een soort oplossingsgerichte alwetendheid verwacht.

Van hands-on naar hands-of!
Onze werkcultuur is er een van handen uit de mouwen. Productie draaien, targets halen. En als je niet direct kunt handelen, kun je de situatie altijd grondiger analyseren en nog meer materiaal verzamelen, om maar het gevoel te hebben niet stil te zitten.
Probleem is dat de vraagstukken waarvoor je je gesteld ziet vaak te complex zijn voor een quick fix en tegelijkertijd een snelheid van handelen vragen die te lange informatie-analyse in de weg staan. (Bovendien is het steeds lastiger te bepalen in het woud van big data welke informatie het meest bruikbaar is voor je vraagstuk).

Oncomfortabel
In hoeverre durf jij je in dergelijke situaties in dat oncomfortabele veld van niet weten te begeven? Vanuit het vertrouwen dat van daaruit de nieuwe inzichten kunnen ontstaan?

  • Toegeven dat je het nog niet helder hebt.
  • “Domme” vragen stellen aan mensen die vanuit een totaal ander perspectief kijken.
  • En het vervolgens durven loslaten, ondanks de tijdsdruk.

Daar is lef voor nodig!

Stap uit je narrow focus 
Als je het vraagstuk in verbinding met anderen in kaart hebt gebracht, dwing jezelf dan eens om te stoppen erover na te denken. Ga iets totaal anders doen en moedig anderen aan hetzelfde te doen. Hiermee geef je intuïtie de ruimte.
Richt op een dom klusje op je werk, of liever nog, verlaat je hok. Spring op de fiets, de natuur in, luister naar muziek, ga sleutelen of tuinieren en slaap een nacht goed door. Je kunt erop vertrouwen dat je onbewuste ondertussen gewoon doorgaat met het vraagstuk.

Blijf ontspannen alert
​Dan kan het zo maar gebeuren dat je ‘s ochtends wakker wordt met een eureka gevoel, ineens zie je ‘the bigger picture’. Een andere keer heb je stukjes van de puzzel te pakken, maar kun je het geheel nog niet grijpen.

Inzichten dienen zich in dit proces op een ander niveau aan. Ben daarom alert op plotselinge ingevingen en terugkerende beelden of gedachten. Ook al kun je ze niet direct duiden, neem ze wel serieus. Misschien bedenk je ineens dat je oud collega Marieke eens moet bellen, al heb je nog geen idee waarom, valt je oog op een zinslede in een artikel of boek dat een heel nieuw licht op de zaak werpt. Of je beseft ineens wie een sleutelfiguur kan zijn in dit proces.

Pak het weer op, maar wel anders
Natuurlijk kun je ook weer sturing geven aan dit proces. Maar wel op een manier waarbij je gebruik blijft maken van je intuitïeve ingevingen

  • visualiseer de gewenste toekomst, stap er in gedachten helemaal in: wat zie je, hoor je, ervaar je? Kijk ook door de bril van andere betrokkenen naar dit toekomstbeeld.
  • ga schrijven zonder nadenken (houd je pen op het papier en blijf doorschrijven, ook al is het onzin).
  • maak en mindmap of teken de symbolen die bij je opkomen.

En laat je verrassen door de plotselinge inzichten en ideeën die opkomen.

Onderstaand schema geeft mooi weer hoe het proces van onwetendheid naar vernieuwing verloopt.

(Vijf stappen van Wallas. Bron: Sadler-Smith, 2008)

Loslaten vraagt lef
Het incubatie proces is ongrijpbaar en welke antwoorden komen is ongewis. Verleidelijk om terug te grijpen naar je gebruikelijke routine en lekker door te bikkelen. Je komt daarmee zeker tot oplossingen die redelijk kunnen werken. Maar ze zullen niet vernieuwend zijn, laat staan geniaal. De kans dat je elementen laat liggen is groot.

Ontspanning is noodzakelijk voor creatie en, geef toe, het doet jou en je omgeving sowieso goed.

Deadlines zijn ook realiteit. Check je vernieuwende inzichten (bij voorkeur met niet belanghebbenden). En maak je plan. Je zult merken dat je nu genoeg energie hebt om alsnog een paar avonden door te halen om dit te realiseren.

 

Jolien helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker en directeur van Kernzaken. Daarnaast is zij docent en executive coach op Business University Nyenrode.


 

Meer leren over professionele intuïtie? Download hier ons gratis e-book.

 


De kunst van het niet-weten optimaal inzetten?

Geef je leiding aan verandering in je organisatie, draag je een grote verantwoordelijkheid en wil je groeien in je leiderschapsrol zodat alles meer vanzelf gaat? Dan zou de Leergang Intuïtief leiderschap (9 maanden) of de Leergang Leiderschap in transitie (3 maanden)  goed kunnen passen.
Blended leren en veel individuele begeleiding zorgen voor sterke resultaten in de praktijk. Een kleine groep gelijkgestemden uit verschillende organisaties, staat garant voor 9 (of 3) maanden spiegelen en inspireren.
Iets voor jou of iemand uit je omgeving? Kijk hier voor meer info.

Sta je aan het roer van een organsatie in verandering en wil je in hele korte tijd helderheid creëren over je eigen koers om de juiste keuzes te kunnen maken voor de toekomst?  Kijk dan of een Leiderschapsweekend of onze Kerndag in de Natuur antwoord bieden.

Jolien