Intuïtie of instinct vanuit je reptielenbrein?

Gisteren mocht ik met 20 CEO’s en bestuurders uit verschillende organisaties aan de slag over intuïtie in leiderschap.

Stress en ons reptielenbrein
Ik spreek met ze over stress en hoe dit ons instinct aan het werk zet en onze intuïtie om zeep helpt. Dagelijks op de werkvloer.
Omdat ons reptielenbrein, ondanks miljoenen jaren evolutie, nog steeds geneigd is alledaagse situaties aan te zien voor reëel gevaar. Voordat je het weet schiet je in de adrenaline en reageer je vanuit je primitieve fight, flight of freeze respons. Ok, de vorm is geciviliseerder, maar toch. Je gaat strijden, overtuigen en je verdedigen vanuit je fight respons. Je raakt even verlamd als je overvallen wordt als het gaat om je freeze respons. En de flight respons brengt je tot het niet aangaan, het vermijden van situaties. Herkenbaar?
Treffend is dat deze groep (grotendeels mannelijk, blank en 45 plus) de vlucht respons niet herkent bij zichzelf.

‘Maar wat moet je doen als je intuïtie je zegt dat de ander gewoon dom is?’, wordt er gevraagd. Gelach in de groep. Ik neem ze mee in mijn gedachten over afweermechanismen en ruis die onze intuïtie dagelijks blokkeren. Over je eigen aannames, oordelen en emoties die niets met intuïtie te maken hebben, maar wel onbewust meespelen in je besluiten en communicatie. Vaak aangewakkerd door onze sterke, onbewuste, behoefte om gezien en serieus genomen te worden. Ik spreek met ze over voorbeeldgedrag en uitstraling en hoezeer je eigen incongruenties zichtbaar en voelbaar zijn in een positie waarin iedereen met een vergrootglas naar je kijkt.

Wat zijn situaties waarin het schuurt?
Wanneer baal je omdat je niet met de ander bereikt wat je voor ogen hebt?, vraag ik hen. Ik stel ze voor daar een oefening mee te doen, om die ruis eens te onderzoeken. Maar dat hoeft niet zo. Dit kennen en snappen ze allemaal zo ook wel. Ik voel een no go. De oefenkaartjes en hand-outs gaan ongebruikt terug naar huis.
Toch is de sfeer veranderd in de groep. Er wordt minder gegrapt en meer gedeeld, ook voorzichtig aan, momenten van twijfel.

Bezinning
Hoe creëer je momenten van stilte in je bestaan? vraag ik tot slot.
Stilletjesaan komen de voorbeelden. De autorit gebruiken voor reflectie in plaats van telefoontjes, elke dag lopen met de hond, sporten natuurlijk. Een enkeling gebruikt de headspace app om dagelijks kort te mediteren.

Voor mij persoonlijk is meditatie de manier om met vallen en opstaan te blijven beschouwen en handelen vanuit kalmte. Om steeds uit die afweer en subtiele bewijsdrang te komen en in verbinding met mijn weten te blijven.
Ik moet terugdenken aan een werkcollege dat ik volgde op Nyenrode bij Paul de Blot, bijzonder hoogleraar Business Spiritualiteit. Te gast was een Japanse meditatie meester, tevens CEO van miljoenenbedrijf. ‘Mensen moeten dagelijks 2 x 10 minuten mediteren om vanuit wijsheid te kunnen handelen’, is zijn relaas. ‘Behalve leiders: in zo’n positie is twee keer 2x 20 minuten per dag nodig.’

Ik kijk om me heen. De groep is verstild, er is connectie ontstaan.
Ik wens ze veel stilte toe.

Meer tips om je intuïtie beter in te zetten in je werk?  Download ons gratis e book op de homepage.

 

Jolien helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker en directeur van Kernzaken. Daarnaast is zij docent en executive coach op Business University Nyenrode.

 

Jolien