Wankelmoedig, durf jij dat te zijn?

Wankelmoedigheid, de moed te durven zeggen dat je het even niet weet.
Ik las er erover in een artikel over in de NRC en vind het een prachtige term.

Auteur Desanne van Brederode stelt vast dat het toegeven van fouten nooit erg eenvoudig is. ‘En het is misschien nog moeilijker om vóór je een fout maakt, te bekennen dat je iets niet weet, wilt of kunt – zeker wanneer anderen lijken te verwachten dat juist jij wel raad zult weten met een bepaalde vraag.’

We willen graag als experts gezien worden, als kundig en met passende antwoorden. Zeggen dat je het niet weet, begrijpt of er buikpijn van krijgt, lijkt een aanslag op het positieve beeld dat anderen van je hebben.

Ik ervaar wankelmoedigheid als een voorwaarde voor krachtig leiderschap, voor ieder van ons. Toch blijft krachtig onzeker durven zijn een kunst. Ook ik trap soms in de valkuil van subtiel ‘performance-gedrag’. Zeker bij sommige nieuwe zakelijke contacten waarbij schijnbaar toch iets meespeelt van me waar moeten maken. De drang het te goed willen doen belemmert directe verbinding, spontaniteit en met elkaar groeien, is mijn ervaring. De uitnodiging wankelmoedig te zijn, brengt de ommekeer. Het brengt dat je in lastige (werk)situaties, door je ongemak te erkennen ook snel door kunt naar wat de situatie echt verder helpt. Omdat je ongemak vaak aanwijzingen geeft over wat er werkelijk speelt en nodig is.

Brengt me gelijk naar een gebeurtenis dit ik graag met je deel in onderstaand filmpje om het wat concreter te maken.
Leuk als je wil laten weten of deze situatie herkenbaar voor je is en wanneer jij persoonlijk uitgedaagd wordt wankelmoedig te zijn.

In september bied ik twee bijzondere wegen om ook in wankele situaties te begrijpen wat er speelt, terug te veren naar de beste versie van jezelf, en te doen wat nodig is.

Iedere manager, adviseur en trainer kent de momenten waarop je wankelt in interactie met een groep. Als je te maken hebt met weerstand bijvoorbeeld, tegen onbegrip of onverschilligheid aanloopt. Het maakt dat je in de subtiele verdediging of aanval schiet of je terugtrekt uit het contact. Deze reacties zorgen ervoor dat je niet effectief kunt handelen. Herkenbaar? Kijk dan hier of deze Masterclass in iets voor jou is.

Zeker als je leidinggeeft in een snel veranderende context, is jouw rust, overzicht en stevigheid van doorslaggevend belang voor het succes van je organisatie. Maar hoe bewaak je die?
Door je intuïtie beter te ontwikkelen wordt het vanzelfsprekend om vanuit rust verbonden te blijven met wat er speelt. Hierdoor kun je daadkrachtig handelen, ook in complexe situaties. In de leergang intuïtief leiderschap, versterk je de verbinding met je eigen koers, en hoe die in relatie staat tot de taak waar je voor staat. Vandaaruit leer je hoe je sterke verbindingen aan kunt gaan met anderen. Anderen meenemen en inspireren lijkt ineens vanzelf te gaan.

 

Jolien Slavenburg helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker en directeur van Kernzaken. Daarnaast is zij docent en executive coach op Business University Nyenrode.

Jolien

There is 1 comment on this post
  1. Han
    juli 11, 2017, 11:15 pm

    Goed verhaal dat spreekt tot veler verbeelding!!!