Charismatisch leiderschap is dat aan te leren?

Charismatisch leiderschap; de ander maakt iets in je wakker. Het neemt je mee, je wordt geraakt, geïnspireerd en komt in beweging.  Maya Angelou inspireerde een groot publiek met haar boodschap. Geloof jij dat je in staat bent anderen vanzelfsprekend mee te nemen in een richting of boodschap? Of zie je het charisma dat daarmee gemoeid is als die magische X factor die je nou eenmaal hebt of niet?

‘Nothing can dim the light which shines from within.’ Maya Angelou

Charismatisch leiderschap kun je leren. Dat is fijn, omdat je daarmee anderen met zo veel meer gemak inspireert en meeneemt in je visie. Dan bereik je zoveel sneller mooie resultaten; samen met je team, klanten of stakeholders. Maar het is zoveel meer dan een trucje. In dit artikel licht ik toe welke vijf innerlijke voorwaarden aan charismatisch leiderschap ten grondslag liggen. Dit is tevens een checklijst voor jezelf.

Charismatisch leiderschap, wat is dat?

Er zijn veel definities van charisma en charismatisch leiderschap. Een treffende: ‘Charisma is een sterke persoonlijke aantrekkingskracht die iemand uitoefent op andere mensen, die wordt ervaren als een bepaalde uitstraling. Charismatische persoonlijkheden kunnen volksmassa’s in beweging brengen, ten goede of ten kwade’. (Wikipedia)
Charismatisch leiderschap is niet per definitie positief. We hebben genoeg voorbeelden nu en in de geschiedenis hoe het een macht wordt die aanzet tot angst en daardoor haat, zowel bij politici, religieuze leiders als zakenmensen.

Positief charisma

Je charisma inzetten op een zuivere manier vraagt mijn inziens een open hart houden en uitgaan van verbinding in plaats van uitsluiting. Je missie is vrij van angst en bewijsdrang. Door te werken aan je non verbale communicatie kun je je charisma versterken. Maar de basis is intern gedreven en daar ligt persoonlijke leiderschapsontwikkeling aan ten grondslag. De volgende vijf innerlijke voorwaarden, zullen we zelden continu ervaren, maar kun je wel degelijk aantoonbaar versterken. Aan welke voorwaarden heb je al gericht aandacht besteed? En welke verdienen verdere ontwikkeling?

Vijf voorwaarden voor charismatisch leiderschap

1. Je hebt een sterk innerlijk kompas
Je weet wat er voor jou toe doet en wat je wil bereiken. Het is een stil weten. Dat geeft rust en zelfvertrouwen. In complexe situaties, waarin emoties de overhand kunnen hebben, kun je terug naar jezelf, jouw richting en jouw waarden. Je bent niet zo bezig met wat anderen van jou als persoon denken. Dat geeft je de vrijheid situaties open en met verwondering tegemoet te treden.

2. Je missie is groter dan jezelf
Je hebt helder wat je bij wil dragen aan de wereld (hoe groot of hoe klein ook). Dat zorgt ervoor dat er een vuur in je brandt en je tegelijkertijd de kalmte kunt ervaren omdat hierover geen twijfel bestaat. Het gaat niet zozeer om jou, maar hoe jij dienstbaar kunt zijn aan deze missie. Je hebt geen drang de ander te overtuigen.

3. Je wil anderen meenemen zonder ze te bespelen
Je wil delen in die richting, die visie die jou en de groep overstijgt. Jouw heilig vuur gedeeld met temperament of juist in stille kalmte, ontsteekt het vuur in anderen. Je voelt precies wanneer dit in vrijheid gebeurt en wanneer hier nog een push in zit. Op het moment dat je inspeelt op de angst van de ander, zodat die uit afhankelijkheid met je meegaat, is de puurheid eraf. Zodra je ego gekieteld wordt door je effect op anderen evenzeer. Neem Bill Clinton. Hij kon mensen betoveren, je het gevoel geven dat je heel bijzonder was. Maar zijn drijfveer naar macht en het veiligstellen van zijn eigen persoon, maakten hem onbetrouwbaar.

4. Je staat open en kunt in het moment doen wat nodig is
Je bent tegelijk verbonden met je eigen innerlijke kompas als met de wereld om je heen. Je hebt je voelsprieten aanstaan, neemt waar wat er om je heen speelt. Je kunt zowel uitzoomen en het grotere plaatje zien, als inzoomen op de details die van belang (kunnen) zijn. Omdat je eigen behoefte om erkend te worden en je basisgevoel er te mogen zijn je weinig hindert, kun je iedere situatie in verwondering bekijken. Daardoor kun je precies doen wat nodig is in het tempo dat de situatie vraagt.

5. Je hebt al een persoonlijke weg afgelegd
Je kunt best een X factor hebben, maar charismatisch zijn in je leiderschap is fase twee in je ontwikkeling. Op de weg die je bewandelt, heb je jezelf beter leren kennen. Door oefening ben je je steeds sneller bewust geworden wanneer je je laat drijven door emoties en je behoefte erbij te horen en wanneer je handelen daadwerkelijk jou, de situatie als het grotere plaatje dient. Je beseft dat je pas dienend kunt zijn aan een grotere misse, als je ervaart wat nou eigenlijk jouw purpose, jouw richting is. Dus daar is werk aan de winkel. Daarbij vraagt het je eigen draken in de ogen te kijken. Pas als je je eigen (verborgen) angsten om volledig aanwezig te zijn, als een oude vriend kunt begroeten, kun je steeds opnieuw kiezen volledig aanwezig en daadkrachtig te zijn. Ook in heel uitdagende omstandigheden.

Als je die leerweg gegaan bent, is zuiver charisma ontwikkelen in leiderschap een logisch vervolg.

Deelnemers in de leergang Intuïtief Leiderschap, leggen die weg af. Niet voor niets ‘oefenen’ zij hun charismatisch leiderschap richting einde van dit 9 maanden programma. Het is de kers op de taart van succesvol leiderschap.

Jolien helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker en directeur van Kernzaken. Daarnaast is zij docent en executive coach op Business University Nyenrode.

Meer weten? kijk op www.kernzaken.nl.
De volgende leergang intuïtief leiderschap start begin september.

wendy