Neem jij de bypass naar geluk?

Neem jij de bypass naar geluk?

Over succes en geluk in leiderschap, ging een interessant artikel van arbeidspsycholoog Cees Schenk. Hier mijn reflectie en bruikbare audio oefening

“Sommigen hebben het en velen verlangen ernaar: succes. Iedereen wil succesvol zijn.” Zo zijn we opgevoed. Omdat we als ouder zo graag willen dat onze kinderen gelukkig worden stimuleren we ze continu om te presteren. Omdat prestatie synoniem geworden is voor succes. En succes leidt direct tot geluk. Huh?!

‘Sommige mensen bereiken de hoogste top van de ladder en ontdekken dan pas dat die tegen de verkeerde muur staat.’

Hoe hoog is succes? De illusie dat succes te maken heeft met een verticale lijn is een hardnekkige. We willen het beter doen dan onze ouders en denken dat het najagen van ‘zo hoog mogelijk’ ons het meest gelukkig maakt. En dat is natuurlijk een permanente bron voor stress. Het eerste belang is dan ook te erkennen dat succes vele gezichten heeft. Mag je ook uitblinken als ouder of in tuinieren of moet het perse op de maatschappelijke ladder zjn?

Geluk creëert winst

Schenk constateert dat gelukkige mensen uiteindelijk productiever zijn, veerkrachtiger, vindingrijker, prettiger in de omgang. En ze hebben minder wilskracht nodig om zich te focussen op datgeen dat zij zelf belangrijk vinden. Jammer toch dat we ons daar als leidinggevende zo weinig bewust van zijn. Of het misschien wel weten, maar vast blijven zitten in systemen waarin we prestatie-targets opleggen en resultaat willen meten.

Uitputtend succes

Er zit nog steeds een hardnekkige overtuiging in ons systeem dat we zonder stress geen succes hebben (en zonder succes geen geluk). En daarmee kwellen we niet alleen onszelf, maar ook medewerkers, collega’s en onze kinderen. Dat maakt ons en onze omgeving gevoelig voor uitputting. Circa 17 procent van de Nederlandse werknemers werkelijk betrokken bij hun werk. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Companies at the Crossroads’ van StepStone Solutions, gehouden onder ruim 400 topmanagers. We houden ons te weinig bezig met zaken die aansluiten bij onze kwaliteiten en interesse, vanwege de druk om succesvol te zijn. Blinde vlek naar onszelf en naar onze medewerkers!

Train je aandacht

Een van de eerste dingen die ik je vanuit Kernzaken leer, is het trainen van je bewustzijn. Niet als pleister om daarna even hard door te rennen. Maar om stiltemomenten te creëren waarin je gaat herkennen hoezeer je hoofd tolt en je lijf verkrampt. Als je geleidelijk de rust en de stilte leert ervaren, kun je contact maken met je intuïtie. Dan kun je toekomen aan vragen als ‘Wat vind ik echt belangrijk? En wat vraagt dat dan van me?’ Meditatie zorgt er ook voor dat je primitieve brein, dat door stress geactiveerd wordt, tot rust komt. Dat is het oerbrein dat gericht is op vechten, vluchten of bevriezen. Je krijgt weer toegang tot de hogere executieve functies. Deze stellen je in staat om weer overzicht te creëren, de juiste besluiten te nemen, maar ook om mededogen te ervaren. Het effect is dat je oordelen en emoties minder vrij spel hebben. Je compassie groeit. Fijn voor jezelf en je omgeving.

Probeer het uit

Start de dag eens met een aandachtsoefening van tien minuten waarin je fysieke rust creëert en je geest super helder maakt. Ik heb er een voor je ingesproken.

Creëer vanuit deze open state of mind een krachtige Wij-intentie. Bijvoorbeeld door jezelf de vraag te stellen: wat kan ik vandaag doen dat oprecht goed is voor mezelf, mijn omgeving en kloppend voor het grotere geheel? Laat de beelden die oppoppen aan je voorbij trekken, zodat je ze gedurende de dag zult herkennen en in de praktijk kunt brengen. En eindig de dag dan met een terugblik: welke geluksmomenten heb je hierin ervaren en waren die succesvol?

Jolien Slavenburg

Jolien helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker en directeur van Kernzaken. 

Jolien

There is 1 comment on this post
  1. Janet
    mei 11, 2017, 6:02 pm

    Hallo Jolien, een fijne blog om te lezen! Ik herken de valkuil dat succes gekoppeld is aan hard werken of overmatig je best doen. Als de intentie/motivatie waarmee ik iets doe helder en zuiver is, vormt dat voor mij al een succes op zich. Dat maakt het gemakkelijker om de druk op het behalen van het gewenste eindresultaat los te laten. ” Het MOET een succes worden!” maakt dat ik mezelf verkramp. ” Ik mag falen” (wat dat ook mag zijn) geeft me ruimte om spelenderwijs te onderzoeken. Deze week mocht ik een lunch verzorgen voor een trainingsgroep. Het plezier en de liefde waarmee ik heb gekookt en de voorpret bij het bedenken van de gerechten vooraf, maakten het voor mij al tot een succes. Dat het een ieder goed smaakte, was een kroon op mijn werk, dus wederom succes!?
    Hartelijke groet, Janet.