Hoe maak je het verschil in een blauwe organisatie?

Hoe maak je het verschil in een blauwe organisatie?

Organisaties waar facts en figures de boven toon voeren, hebben het moeilijk in deze tijd. Tijdsdruk, complexiteit en onzekerheid in besluitvorming verdubbelen elk decennium. En bij veel acties is snelheid geboden. Alles analytisch in kaart brengen om zo de risico’s uit te sluiten is gewoonweg onmogelijk geworden.
 
Veel managers en professionals in deze “blauwe” organisaties hebben het ook moeilijk. Ze verlangen naar een andere manier van werken. Eén waarin er ruimte is om wat er in “de onderstroom” speelt bespreekbaar te maken. Deze is immers zeer bepalend voor de gewenste resultaten, waar zo hard naar gestreefd wordt. Strakke targets en uitgebreide procedures voelen niet meer als de instrumenten voor succes in de toekomst. Een groeiende groep wil het ánders doen. Heeft last van deze eenzijdige benadering. Zij willen niet alleen hun hoofd, maar ook hun hart en hun intuïtie meenemen naar het werk. In teambesprekingen, in richting bepalen, in de benandering van klanten. En dat vraagt vaak een nieuwe manier van communiceren. Buiten de comfortzone!

Als ik wat ik zie en voel bespreekbaar maak gaat m’n kop eraf!
Maar dat is nog niet zo gemakkelijk.
Veel mensen is leidinggevende of adviserende posities, laten hun intuïtie thuis. Ik zie daar dagelijks de voorbeelden van bij de mensen met wie we mogen werken.
Veel intuitief ingestelde mensen, leven op hun werk in hun hoofd. Ze geven daarmee maar een middelmatig deel van hun kunnen en zijn. Om nog maar te zwijgen over spanningsklachten en lichamelijke ongemakken die hier het gevolg van zijn.
Een grote groep is zich niet eens bewust van de kracht van zijn of haar sensitiviteit. Als ze bij ons aan de slag gaan, gaat er een wereld open van mogelijkheden, die er al die tijd al was. Alleen werd deze manier van kijken, beslissen en handelen nooit aangeboord.
Maar kan dat dan in zo’n blauw bedrijf? Word ik niet met de grond gelijk gemaakt, als ik zaken die ik ervaar bespreekbaar maak?

Het begint met moed
Het vraagt inderdaad moed. Want als jezelf meer meeneemt en laat zien, stel je je ook kwetsbaar op. En dat kan heel onveilig voelen.
Word ik nog wel geaccepteerd, zien ze me nog wel voor vol aan?, vraag je je af.

Gelukkig ben je niet de enige in deze zoektocht.
De afgelopen jaren heb ik honderden mensen mogen begeleiden die hun intuitïe een volwaardge plek wilde geven in hun leiderschap. Omdat ze beseften dat je daarmee rijker en completer wordt. Ze ontdekten dat het hun hielp sneller de juiste besluiten te nemen, maar ook dat ze veel makkelijk draagvlak creëerden dan daarvoor. Het werk werd lichter, moeitelozer. Verrassend genoeg zorgde deze manier van leven en in je werk staan juist voor dat hoge rendement of verlagen van bepaalde kosten, waar zo naar gejaagd werd!
Er waren deelnemers die ontdekten hoezeer zij juist in die blauwe organisatie het verschil konden maken. Of het nou in een grote corporate, ziekenhuis, scholengemeenschap of universiteit was. En hoeveel voldoening dat gaf. Het werk kreeg meer zin, voelde (weer) als een wezenlijke bijdrage leveren.
En er waren deelnemers die ontdekten dat die blauwe organisaite niet meer bij hun paste. Die hun intuïtieve vaardigheden en daadkracht inzetten om een nieuwe omgeving te creëeren. Eén die past als een fijnzittende jas.

De weg loopt niet altijd waar je hem verwacht
Hoe jouw weg precies loopt is niet altijd te voorspellen. Wel dat iedere weg begint met een simpele stap en met het vinden van gelijkgestemden.

Daarom geef ik as maandag 12 december om 20.00 uur een gratis webinar.
Hierin geef ik je de tips die je kunnen helpen jouw eerste stap te zetten. En is er volop ruimte om ook van elkaar te leren.
Je bent meer dan welkom!

Meer weten over hoe het nu feitelijk gesteld is met intuitie in organisaties en wat je zelf kunt doen? Gert-Jan schreef daar een interessant artikel over.

Hartelijke groet,
Jolien Slavenburg

Jolien helpt leiders vanuit een scherpe intuïtie de juiste beslissingen te nemen voor morgen. Zij is een ervaren coach, trainer en spreker en werkt als directeur van Kernzaken en als docent en executive coach op Business University Nyenrode.

Jolien