Hoe je je interne tomtom goed gebruikt

Je interne tomtom goed gebruiken, hoe doe je dat?

Intuïtie werkt als een navigatiesysteem. Het helpt je als een interne tomtom je om steeds in het moment je volgende stap te bepalen.

5 praktische tips om ontspannen op je ideale bestemming te komen.

Ik neem je daarvoor mee naar ons werkoverleg…..

Maandagochtend: werkoverleg bij Kernzaken.

Zoals altijd staat de agenda bomvol actiepunten. Ik voel dat mijn energie wegzakt als ik er naar kijk. Zo veel werk te doen, hoe krijg ik het gepland? Een van de agenda punten is die planning voor het komende half jaar.

Dan zegt mijn collega: “Jolien, neem een moment voor je in de toekomst van Kernzaken. Beschrijf precies waar je staat als het voor jou helemaal klopt. Hoe ziet dat er uit en vooral, hoe voelt dat?”
Ik kies een jaar vooruit, sluit mijn ogen en begin te vertellen. Als ik al mijn wensen verwoord alsof ze al gerealiseerd zijn, kan ik heel helder beschrijven wat ik doe en waarom. Ik word kalm van binnen en tegelijk heel vrolijk.

Tip 1. Doorvoel waar je heen gaat.
Door de toekomst actief te beleven, liefst met meerdere zintuigen, kun je ook grotere en complexere beslissingen doorvoelen en alle informatie meewegen in je besluitvorming. Zo kun je je bestemming goed bepalen voordat je op pad gaat..

Plots stopt die stroom. Mijn aandacht verplaatst zich naar mijn hoofd, de woorden komen niet zo makkelijk. Ik sluit al een compromis in mijn hoofd voor ik mijn wens uit spreek.

Tip 2. Spreek je ingevingen hardop uit. Dat heeft een belangrijke functie. Door te spreken, merk je veel beter wat “klopt” en wat niet. Vraag anderen hun reactie uit te stellen.

We leggen onze toekomstbeelden naast elkaar. De stap van visie naar strategie loopt soepel vanochtend. Eén vraag krijgen we niet direct scherp. Wat is wijsheid? Kort “doorvoelen” we de verschillende opties…

Tip 3. Verbeeld verschillende scenario’s. Bij weging van verschillende opties, breid je tip 1 uit naar verschillende scenario’s.

We bepalen de eerste stap. Omdat de info die de eerste stap oplevert, onze volgende stap bepaalt. 

Ik denk aan de wijze woorden van een deelnemer. Zij constateerde een maand na de training intuitieve keuzes maken:
Perfecte besluiten bestaan niet. (tip 4)
“Ik weet nu dat als ik lang nadenk, de kwaliteit van mijn besluiten niet beter wordt. Nu denk ik: wat kan me eigenlijk gebeuren? Ik kom veel daadkrachtiger over en verras mezelf en anderen met het gemak waarmee ik nu besluiten neem. Bijsturen kan altijd, maar is meestal niet nodig.”

En zo is het. Rondjes rijden is weinig effectief. Je interne Tomtom weet altijd alternatieve routes om je bestemming prettig te bereiken.

Hoe beter je leert om ook in de hectiek van de dag naar die stille stem van je navigator te luisteren, hoe beter je weet wat je je te doen staat.

Tip 5. Train je intuïtie om moeiteloos van A naar B te komen. Dit kun je doen:

We geven deze maand 5 strategiegesprekken weg ter waarde van 197,- voor leiders met lef. In dit (telefonisch) consult geeft Jolien je op maat gesneden inzichten om vanuit rust en intuïtie grotere resultaten te bereiken in je organisatie. Je kunt je hier opgeven ovv van “leiders met lef actie”.

Jolien