Ben je een leider als je leiding geeft?

Ben je een leider als je leiding geeft?

Op de site van een collega werd ik getroffen door dit filmpje van rapper Prince EA. Niet alleen om wat hij zegt, maar ook om wat hij uitstraalt.

schermafbeelding-2016-11-01-om-15-43-57

 

 

 

 

 

 


“Wat heeft dit met krachtig leiderschap te maken?”,
hoor ik je denken.

Simpel, wat hij vertelt kun je zo veel breder trekken: we zijn niet onze ziekten, onze baan of onderneming. We zijn geen leiders, we geven hooguit leiding aan onszelf en/of anderen. En eerlijk is eerlijk, met wisselend succes.

En om voor mezelf te spreken, evenmin ben ik mijn gedachten of emoties. Al is de neiging me hiermee te identificeren er voortdurend. Zodra ik denk: “zo zit het” of “dit ben ik, dit is Jolien,” maak ik onzuivere keuzes. Omdat ik handel vanuit een concept in plaats van wat er is. Onmiddellijk is mijn waarneming vertroebeld. Ik word overgevoelig voor succes en falen zodra ik me vereenzelvig met mijn drijfveren, gedachten en emoties over wie ik ben of hoe iets hoort te zijn. De vreugde die ik ervaar als iets slaagt is minder diep, onrust en stress steken zo weer de kop op. Herkenbaar?

Hoe kom je hier voorbij?

Hoe kun je onthecht zijn, zodat niet langer de omstandigheden je geluk bepalen. Zodat je loskomt van het concept hoe je moet doen en zijn en in hoeverre je hierin slaagt? En kan dat, onthecht zijn en tegelijkertijd leiderschap nemen over jezelf en anderen. Kun je dan nog daadkrachtig en verbindend handelen en anderen moeiteloos faciliteren om gezamenlijk doelen te bereiken?

Met plezier geef ik je een praktische oefening!

Een, die ik dagelijks praktiseer om vrij te komen van mijn gedachten, gevoelens en drijfveren.

Voor welke lastige (werk)situaties, zie je je momenteel gesteld? Waar twijfel je over of word je onrustig van? Heb je er een voor ogen? Mooi!

Registreer je gedachten en gevoelens over deze situatie, spreek ze bij voorkeur hardop uit. Merk je op dat deze een subtiel gevoel van verkramping in je lichaam geven? Waar merk je die op?

In plaats van deze te bestrijden, of jezelf op andere gedachten te brengen, stel je jezelf de vraag: “Mag het er zijn?” Hiermee creëer je direct distantie tussen wie je bent en wat je nu fysiek beleeft. Verzet tegen wat is, maakt verandering zo veel lastiger.

Adem dan een paar keer diep door. Wat er is hoeft niet weg, maar door er letterlijk doorheen te ademen, stop je de identificatie en ga je op zoek naar een dieperliggend inzicht. Hoe vaker je dit oefent, hoe sneller het stil wordt in jezelf. En in die stilte hoor je de stem van je intuïtie zo veel makkelijker.

Ik vraag mezelf niet langer af: “Wat moet ik nu doen?” Dan gaat mijn hoofd direct aan het werk. Als het stiller wordt , stel ik mezelf een andere vraag: “Wat vraagt deze situatie mij te zijn?” De antwoorden zijn substantieel anders. Ze maken me kalm en geven me richting. Zodra ik van hier uit handel, is dat zowel daadkrachtig als verbindend. Probeer het maar uit!

 En weet je wat het leuke is? Het werkt! Hiermee oefenen de ondernemers, managers en bestuurders in onze programma’s intensief. Het resultaat is treffend. Zodra je handelen in lijn is met hoofd, hart en buik, wordt leven en leidinggeven niet alleen voor jezelf lichter en meer ontspannen. Ook je boodschap wordt helderder en daardoor doeltreffend. Niet alleen in wat je zegt, je hele uitstraling verandert. En daar willen mensen graag bij in de buurt zijn.

Wil je meer van dit?

22 juni  geef ik de middag en avond training Intuïtieve keuzes maken, snelle en beter beslissen. Hierin leer je hoe onze intuïtie werkt, hoe je herkent wanneer je handelt vanuit intuïtie of vanuit je emoties en concepten over de werkelijkheid. En hoe je gerichter gebruik maakt van je innerlijk weten in complexe situaties.

Ontdek hoe je vrij komt van stress en anderen vanzelfsprekender meeneemt in je leiderschap.

Klik hier als je erbij wil zijn of voor mee info.

Eerst persoonlijk kennismaken? Neem even contact op. Ik kijk graag met je mee naar wat je zoekt en of dit past.

 

Hartelijke groet,

Jolien Slavenburg

Jolien