When you have a dream… Listen to the whisper

When you have a dream… Listen to the whisper

Steven Spielberg vertelt in dit filmpje prachtig hoe je de fluistering van je dromen kunt herkennen.
Ik word elke keer diep geraakt als je die fluistering herkent en er naar durft te gaan leven.

De vorm is elke keer verschillend
Esther had met 3 partners een mooi restaurant in Amsterdam en twijfelde over haar plek en positie daar. In haar leiderschap was ze voorzichtig en pleasend. Tot haar eigen verrassing runt ze nu de tent in haar eentje én blijkt ze in staat om met een zekere lichtheid te dealen met alle tegenslagen die momenteel op haar pad komen. Gebrek aan personeel, een medewerker die ze juist moet ontslaan, kapotte apparaten en noem het maar op. “Vroeger was ik geneigd mezelf kleiner te maken in confronterende situaties, nu blijf ik volledig staan en houd mijn energie op de uitdaging gericht. Zo kan ik het tempo bepalen en richting geven waar nodig en dat maakt het zoveel leuker!”, vertelt ze stralend.

Esther is een van de deelnemers die deze week de leergang intuïtief leiderschap afsloot. Wonderlijk wat er allemaal in 6 maanden kan gebeuren wanneer je als leider steeds meer durft te voelen wat er speelt en wat jij daarmee wil. En daar daadkrachtig op in durft te spelen.
Ondernemers, managers en bestuurders hebben elkaar 6 maanden vanuit hun eigen perspectief gespiegeld en verrijkt.

Bij de afronding zie ik hoe de transformatie zich letterlijk manifesteert. Bij iedereen op een andere manier. Meer openheid en ontspanning in het gezicht, voelbare daadkracht in plaats van ingetogenheid, meer sprankeling in de ogen, een vrouw lijkt 5 jaar jonger. Rijk is dat!

Het begint allemaal met lef. Om andere keuzes te maken, je kwetsbaar op te stellen, schijnbare zekerheden op te geven wanneer nodig.

Zo werkt Joris bij een gerenommeerd consultancy kantoor aan de Zuidas van Amsterdam. Hij maakte werkweken van minimaal 60 uur vanuit de ambitie ergens in de toekomst de begeerde positie van partner te kunnen bekleden. De gouden, steeds meer beknellende kooi met lonkend perspectief hield hem op zijn plek. In de intake beschreef hij zichzelf als risicomijdend. Hij besloot de leergang te volgen om sneller te durven beslissen en tevens zijn toekomstperspectief te verhelderen. Vandaag vertelt hij de groep dat hij op kantoor zijn afscheid heeft aangekondigd. En dat terwijl zijn toekomstplannen nog in de verkennende fase zijn. Ondanks alle onzekerheden die nu op zijn pad komen, is één ding zeker. Hij zal nu de plek creëren waar zijn talent, eigenheid en creativiteit volop de ruimte krijgt.

Het voert te ver om iedere deelnemer te beschrijven, al zou ik dat het liefste doen. Vanuit de grootsheid die ze, juist ook in hun kwetsbaarheid, tonen.

Zelf laat ik aan het eind van de dag mijn telefoon in het toilet vallen. Offline voel ik me meestal erg onthand. En toch, waar ik me vroeger zorgen zou maken over onbereikbaarheid, laat ik glimlachend los. Ik geniet er zelfs van, the day after. De stilte van de telefoon, maakt mijn eigen fluisteringen beter hoorbaar.
Het zijn niet de omstandigheden die mijn geluk bepalen, wel hoe ik me laat leiden door mijn innerlijk kompas.

Jolien Slavenburg

De namen van de deelnemers zijn niet hun werkelijke namen.

Jolien